Fostul premier israelian Ehud Barak afirmă că Israelul a ajutat la constuirea tunelurilor de sub spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza

Fostul premier israelian Ehud Barak afirmă că Israelul a ajutat la constuirea tunelurilor de sub spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza

Fostul prim-ministru israelian Ehud Barak a stârnit o serie de controverse după ce a declarat la postul american de televiziune CNN că Israelul a ajutat la construirea unora dintre spațiile subterane aflate sub spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza, cel mai mare din enclava palestiniană asediată, scrie marți, 21 noiembrie, The Times of Israel.

În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour, Barak a spus că buncărele folosite de Hamas pentru activități teroriste au fost inițial „construite de constructori israelieni”.

Surprinsă, jurnalista americană i-a replicat: „Când ați spus că au fost construite de ingineri israelieni, v-ați exprimat greșit?”.

Barak a răspuns: „Nu, nu, nu, știți, cu câteva decenii în urmă noi conduceam locul… așa că i-am ajutat… i-am ajutat să construiască aceste buncăre pentru a permite mai mult spațiu pentru funcționarea spitalului.”

Amanpour a spus că această afirmație „m-a cam amețit puțin”.

Amanpour: „When you say [the bunker under al-Shifa] was built by Israeli engineers, did you misspeak?Ehud Barak: „No, decades ago, we were running the place… we helped them to build these bunkers.”Amanpour: „Ok. That’s sort of thrown me a little bit.”pic.twitter.com/CTYfMij2V0

— Mehdi Hasan (@mehdirhasan) November 21, 2023

Clipul video a fost difuzat pe scară largă pe internet, criticii Israelului citându-l ca dovadă a faptului că Israelul a mințit în legătură cu faptul că Hamas a construit tuneluri sub spitalul Al-Shifa și că a folosit complexul medical pentru a se proteja de atacurile armatei israeliene.

Oficialii israelieni au declarat că, deși Hamas și-a însușit inițial subsolurile spitalului – care au fost construite de Israel pe vremea când acesta conducea încă Fâșia Gaza -, gruparea islamistă palestiniană a săpat de atunci mai multe etaje și a adăugat tuneluri pentru a face din acest loc un centru în vastul său labirint subteran.

Comentariile lui Ehud Barak nu au contrazis însă principalul argument al Israelului – că Hamas a folosit în mod abuziv spațiile de sub spital „în scopuri teroriste”, notează publicația israeliană citată.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *