Maia Sandu, la Kiev: „Fără rezistența Ucrainei, Republica Moldova ar fi următoarea ocupată de Rusia. Următoarea, nu ultima”

Maia Sandu, la Kiev: „Fără rezistența Ucrainei, Republica Moldova ar fi următoarea ocupată de Rusia. Următoarea, nu ultima”

Într-o conferință de presă organizată la Kiev, alături de Volodimir Zelenski și Claude Michel, președintele Consiliului Eurpean, Maia Sandu, lidera de la Chișinău, a declarat că „Republica Moldova a fost salvată de la ocupație doar datorită acțiunilor armatei ucrainene”, scriu Ukrainska Pravda și The Guardian..

„Vă mulțumesc, în numele poporului moldovean, pentru sacrificiul uriaș pe care soldații dumneavoastră îl fac pe câmpul de luptă, rezistând brutalității ruse, precum și pentru sacrificiul tuturor ucrainenilor pe care îl fac pentru ca țara lor să fie liberă și independentă”, a spus Maia Sandu.

„Fără rezistența voastră, țara noastră ar fi următoarea ocupată de Rusia. Următoarea, și probabil nu ultima. Protejând Ucraina, protejați și Moldova!”, a adăugat Sandu.

Volodimir Zelenski a discutat despre „securitate, extinderea exporturilor și cooperarea transfrontalieră”, cu Maia Sandu, a punctat liderul de la Kiev, într-o postare pe X, fostul Twitter.

It is very symbolic that Moldova’s President @SanduMaiaMD is visiting Ukraine today, ten years after Ukrainians ultimately chose their future.We focused on security, expanding our exports through Moldova, cross-border cooperation, the energy challenges that our nations face,… pic.twitter.com/dipT7gdfxy

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 21, 2023

Ucraina a fost adăugată, vara trecută, pe lista candidaților oficiali la aderare în UE, cu recomandări de a acorda prioritate a șapte grupuri de reforme centrate pe guvernanța judiciară, legislația anticorupție și anti-oligarhizarea.

A cerut „viteză și unitate” pentru cererile de aderare la UE ale Moldovei și Ucrainei

Sandu a cerut UE să dea dovadă de „viteză și unitate” în ceea ce privește cererile Moldovei și Ucrainei de a adera la blocul comunitar.

„Urgența acestor vremuri, marcate de război și nesiguranță, cere să ne accelerăm procesele. Viteza și unitatea nu sunt doar alegeri strategice, ele sunt o chestiune de supraviețuire și de revenire la stabilitatea europeană”, a declarat ea, într-o conferință de presă în capitala Ucrainei.

Claude Michel, șeful Consiliului European a subliniat că nu este vorba despre aderarea în sine a celor două țări, ci despre începutul unui proces îndelungat, care este „plin de solicitări și uneori aduce dezamăgire”, și a reamintit, de asemenea, că ambele țări vor trebui să îndeplinească multe sarcini, inclusiv în problema statului de drept, însă primul pas trebuie făcut chiar acum.

„Voi face totul pentru a convinge 27 de colegi, liderii statelor membre UE, că avem nevoie de o decizie pozitivă în decembrie, la summitul de la Bruxelles”, a spus Michel.

Foto: Facebook Maia Sandu

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *