Identitatea celebrului artist britanic Banksy, dezvăluită parțial într-un interviu BBC realizat în urmă cu 20 de ani

Identitatea celebrului artist britanic Banksy, dezvăluită parțial într-un interviu BBC realizat în urmă cu 20 de ani

BBC a descoperit un vechi interviu cu Banksy, din 2003, care nu a fost niciodată difuzat integral şi care pare să dezvăluie prenumele enigmaticului artist britanic, scrie Agerpres preluând AFP.

În acel interviu, difuzat marţi, 21 noiembrie, într-un episod special al podcastului „The Banksy Story”, un jurnalist de la BBC l-a întrebat pe celebrul autor de graffiti dacă numele său este „Robert Banks”, iar artistul a răspuns: „Este Robbie”.

Acesta este unul dintre puţinele interviuri acordate vreodată unui post de radio de artistul cunoscut în lumea întreagă, care îşi ascunde identitatea de la începuturile carierei sale şi ale cărui opere de artă se vând la licitaţii cu zeci de milioane de euro.

Misterul ce planează asupra identităţii sale a generat numeroase speculaţii, iar prenumele Robin, Robert şi Robbie au fost evocate de mai multe ori de-a lungul anilor.

Acum 20 de ani, Banksy compara graffitiurile sale cu mâncarea „de încălzit la microunde”

Nigel Wrench, fost jurnalist în departamentul cultural de la BBC, l-a intervievat pe Banksy în perioada în care acesta avea în jurul vârstei de 20 de ani, în iulie 2003, cu ocazia vernisajului expoziţiei sale „Turf War”, la Londra.

La acea vreme, interviul nu a fost niciodată difuzat integral. Dar, 20 de ani mai târziu, ascultând podcastul dedicat lui Banksy, jurnalistul şi-a amintit despre interviul său cu autorul de graffiti şi a găsit înregistrarea integrală pe un disc pe care îl păstrase în colecţia sa.

Banksy a comparat în acel interviu graffitiurile sale cu mâncăruri „rapide”, „de încălzit la microunde”, şi considera că nu trebuie să îşi ceară scuze pentru operele sale pictate cu ajutorul unor şabloane, fără autorizaţia autorităţilor locale, în spaţii publice.

Întrebat despre ilegalitatea creaţiilor lui, artistul britanic, care de-a lungul timpului a militat împotriva Brexit, pentru apărarea migranţilor şi pentru sprijinirea ucrainenilor în războiul declanşat de Rusia, a răspuns prin intermediul unei recomandări: „Ieşiţi din casele voastre! Faceţi nişte pagube! Distraţi-vă!”.

Podcastul radioului public din Regatul Unit le permite totodată ascultătorilor să audă vocea lui Banksy într-un alt interviu pe care artistul l-a acordat postului radiofonic american NPR în 2005.

„Presupunem că sunteţi cine pretindeţi că sunteţi, dar cum putem fi noi siguri de asta?”, l-a întrebat prezentatorul emisiunii. „Oh, nu aveţi nicio garanţie în legătură cu acest subiect”, i-a răspuns Banksy.

Banksy ar putea fi obligat în curând să își dezvăluie numele adevărat

O bătălie juridică între Banksy şi compania Full Color Black (FCB), care vinde felicitări inspirate din creaţiile artistului, ar putea să îl oblige în curând pe starul britanic să îşi dezvăluie numele real în documente publice.

FCB i-a dat în judecată pe artist şi pe compania care îi identifică operele de artă, Pest Control, pentru defăimare, după ce Banksy s-a declarat indignat pe Instagram din cauza asemănării acelor produse cu lucrările sale.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *