Africa de Sud rupe relațiile diplomatice cu Israelul până când statul evreu va fi de acord să înceteze focul în Fâșia Gaza

Africa de Sud rupe relațiile diplomatice cu Israelul până când statul evreu va fi de acord să înceteze focul în Fâșia Gaza

Majoritatea parlamentarilor sud-africani au votat marți, 21 noiembrie, în favoarea unei moțiuni care solicită închiderea Ambasadei Israelului din țară și întreruperea legăturilor diplomatice până când Israelul va accepta o încetare a focului în Fâșia Gaza, relatează Sky News.

Votul asupra moțiunii, care a fost susținută de partidul de guvernământ Congresul Național African, a venit după ce președintele sud-african Cyril Ramaphosa a acuzat Israelul de comiterea unui genocid în Gaza.

Moțiunea a fost introdusă de partidul de opoziție Luptătorii pentru Libertate Economică și a primit sprijinul a 248 de parlamentari, în timp ce 91 au votat împotrivă.

Votul a avut loc după ce ministerul israelian de externe a anunțat că și-a rechemat ambasadorul în Africa de Sud, Eliav Belotserkovsky, înapoi la Ierusalim „pentru consultări”.

Relațiile diplomatice dintre cele două țări au cunoscut o creștere a tensiunilor din cauza războiului din Gaza.

Africa de Sud a anunțat săptămâna trecută că a sesizat „genocidul” din Gaza comis de Israel la Curtea Penală Internațională (CPI), pentru deschiderea unei anchete. De asemenea, cabinetul sud-african a cerut CPI să emită un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Anterior în cursul acestei luni, Africa de Sud și-a rechemat ambasadorul în Israel și și-a retras tot personalul diplomatic.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *