Casa Albă afirmă că Iranul ia în calcul să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru atacarea Ucrainei

Casa Albă afirmă că Iranul ia în calcul să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru atacarea Ucrainei

Casa Albă a declarat marți, 21 noiembrie, că Iranul ar putea lua în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a spus că Statele Unite vor monitoriza situația dintre Iran și Rusia și vor lua măsuri adecvate, dacă va fi necesar.

Kirby a afirmat că Iranul a furnizat Rusiei drone, bombe aeriene ghidate și muniție de artilerie pe care Moscova le-a folosit pentru a ataca Ucraina.

„Este posibil ca Iranul să se pregătească să facă un pas mai departe în sprijinul acordat Rusiei”, a spus el. „Suntem (…) îngrijorați de faptul că Iranul are în vedere să furnizeze Rusiei rachete balistice acum pentru a fi folosite în Ucraina”, a continuat reprezentantul Casei Albe.

În schimbul acestui sprijin, el a spus că Rusia a oferit Teheranului „o cooperare fără precedent în domeniul apărării”, inclusiv rachete, produse electronice și apărare antiaeriană. Iranul urmărește să achiziționeze din Rusia echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv elicoptere de atac, radare și avioane de antrenament de luptă, a adăugat Kirby.

El a mai declarat că organizația paramilitară de mercenari Wagner, la indicațiile Rusiei, se pregătește să furnizeze un sistem de apărare antiaeriană fie Hezbollahului, fie Iranului.

Ca ripostă, „suntem pregătiţi să utilizăm regimul nostru de sancţiuni antiteroriste împotriva unor indivizi sau entităţi ruseşti”, a afirmat Kirby.

În luna mai, Casa Albă a afirmat că vede tot mai multe indicii că Rusia și Iranul își extind parteneriat fără precedent din domeniul apărarării, lucru care va ajuta Moscova să își prelungească războiul din Ucraina, dar care va reprezenta, de asemenea, o amenințare la adresa vecinilor Iranului.

Foto: Profimedia Images

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *