“Nu se satură de fotbal”. Are 123 de meciuri la națională, e campion în Bundesliga și antrenează în Liga a 5-a

“Nu se satură de fotbal”. Are 123 de meciuri la națională, e campion în Bundesliga și antrenează în Liga a 5-a

După șapte ani la Arsenal Londra, unde devenise căpitanul echipei, elvețianul Granit Xhaka s-a întors în Germania, la începutul acestui sezon, o mutare care i-a adus o mare satisfacție sportivă.

Fotbaliștii învață de la el, Xhaka acumulează ca antrenor

Xhaka a devenit liderul lui Bayer Leverkusen, formație care a câștigat, sub comanda spaniolului Xavi Alonso, primul titlu de campioană în Bundesliga, din istoria de 119 ani a clubului.

Granit Xhaka a jucat deja 44 de meciuri pentru Bayer, în campionat, cupă și Liga Europa, și zece pentru Elveția în acest sezon competitional, dar nu pare deloc sătul de fotbal.

Asta pentru că, în timpul săptămânii, pe lângă antrenamentele de la Leverkusen, el se află pe teren la clubul de divizia a cincea SC Union Nettetal, unde îndeplinește rolul de antrenor secund.

Cumnatul său, Leonard Lekaj (33 de ani), este jucător activ la Nettetal și i-a propus să vină acolo, iar Xhaka a acceptat imediat, dorind să capete experiență și ca antrenor, meserie pe care vrea să o practice după ce renunță la fotbal.

“Este parte integrantă a staffului nostru. Cu toții învățăm unul de la celălalt. Ca jucători, bineînțeles, învățăm de la el cum se interpretează un joc, cum se poziționează pe teren, cum își distribuie coechipierii și așa mai departe”, a povestit acesta pentru fussball.de.

Acesta a povestit și cum se comport Xhaka la echipa din liga a cincea. “Și el învață și de la noi, sau mai degrabă cu noi, pentru că este încă foarte tânăr în meseria de antrenor și se integrează perfect aici. Nu este genul care să se ridice în vestiar sau pe teren și să spună: Auziți, eu sunt Granit Xhaka, am văzut totul în fotbal!”

Și-a luat licența B în Anglia și licența A în Germania

În primăvara anului 2022, pe când evolua la Arsenal, Xhaka a început cursurile pentru licența B UEFA, la Federația Engleză de Fotbal. El a terminat cursul în aprilie 2023 și a început licența UEFA A, a doua cea mai înaltă calificare de antrenor, în iulie, când deja ajunsese în Germania.

Granit Xhaka are 123 de selecții la naționala Elveției, fiind căpitanul echipei și lider de prezențe pentru această reprezentativă. El este născut la Basel, într-o familie de albanezi, provenită din fosta Iugoslavie.

Please follow and like us:
Pin Share