Cât de sus poate zbura o pasăre? Altitudinea maximă pe care o poate atinge

Cât de sus poate zbura o pasăre? Altitudinea maximă pe care o poate atinge

Păsările au stârnit întotdeauna mister și mai ales apreciere, fiindcă sunt singurele viețuitoare care pot zbura și chiar până la altitudini foarte mari. Au o rapiditate foarte bună și o inteligență aparte, caracteristici care le ajută să se adapteze mediului.

Cât de sus poate zbura o pasăre

Datorită faptului că pot zbura, păsările se pot mereu feri de rivali și pot supraviețui mulți ani. Cu toate acestea, unele au fost incluse pe lista speciilor pe cale de dispariție. O cauză a acestei situații este braconajul sau schimbarea climatică.

Vulturul codab sau bufnița sunt unele dintre păsările care nu ar mai putea exista în următoarele două sau trei decenii. Ceea ce nu este benefic pentru mediul înconjurător. Acestea viețuitoare sunt bun prădătoare de factori dăunători mediului, precum rozătoarele.

De-a lungul timpului, s-a descoperit că păsările se pot înălța pe distanțe de kilometri fără a bate din aripi. Pare uimitor, nu? Au această capacitate de a se lăsa purtate de vânt și de controla viteza cu care suflă acesta.

Vulturul lui Ruppell deține recordul pentru cel mai înalt zbor al unei păsări. El străbate de obicei țări precum Zimbabwe, Senegal și Etiopia. Din când, în când, vulturul lui Rupell a mai apărut și peste Marea Mediterană, în Spania.

Se crede că aceste vizite ale vulturului lui Ruppell în zonele enumerate ar putea devenit tot mai rare în viitorul apropiat, fiindcă și el face parte din categoria viețuitoare pe cale de dispariție. La fel ca alte multe păsări africane, vulturul menționat este ”amenințat” de pierderea habitatului de vânătoare.

Multe păsări din Africa se confruntă și cu otrăvirea, o consecință a oamenilor care folosesc pentru plante un pesticid numit carbofurant. Acesta se folosește și în tratamentele veterinare, dar este fatal pentru vulturii lui Ruppell.

O pasăre poate zbura până la 10.000 de metri altitudine

Revenind la subiectul principal, s-a descoperit că o pasăre, mai exact un cocor, poate zbura până la o altitudine de 10.000 de metri.  De cealaltă parte, vulturii de Himalaya și gâsca cu cap dungat (Anser indicus) au fost observate la înălțime de 7300 de metri.

Aceste păsări au plămânii supradimensionați pentru a face față lipsei de oxigen. Uneori, mai sunt momente când se pot ciocni de avioanele aflate în zbor. De asemenea, dimensiunea corpului și a aripilor contează foarte mult pentru o pasăre ca să poată face față altitudinilor mari.

Please follow and like us:
Pin Share