Un tânăr rus a primit o pedeapsă record de 25 de ani de închisoare. Autoritățile susțin că a vrut să incendieze un centru militar de recrutare

Un tânăr rus a primit o pedeapsă record de 25 de ani de închisoare. Autoritățile susțin că a vrut să incendieze un centru militar de recrutare

Tribunalul militar al districtului 2 de Est din Novosibirsk l-a condamnat pe Ilia Baburin, în vârstă de 24 de ani, la 25 de ani într-o colonie de maximă securitate. Aceasta este cea mai severă sentință în cazurile de incendiere a birourilor militare de înregistrare și înrolare din Rusia, chiar dacă în acest caz nu a fost vorba despre nicio incendiere, scrie ediția în limba rusă a BBC.

Baburin a fost arestat în septembrie 2022 sub acuzația de tentativă de organizare a unui atac terorist, din cauza incendierii eșuate a unui birou militar de înregistrare și înrolare. Ulterior, el a primit încă cinci acuzații: trădare, terorism, participare la activitățile unui grup armat ilegal și activitățile unei organizații teroriste și interceptare ilegală.

Potrivit proiectului Zonă de Solidaritate, instanța l-a găsit vinovat pe Baburin pentru o serie de acuzații, inclusiv înaltă trădare și tentativă de organizare a unui act terorist. Va trebui să petreacă cinci ani din pedeapsa de 25 de ani în închisoare, restul de 20 într-o colonie de maximă securitate.

Tânărul s-a declarat nevinovat și avocatul lui Baburin, Vasili Dubkov, a cerut achitarea clientului său.

Pedeapsa maximă pentru Baburin, în conformitate cu cinci articole din Codul Penal al Federației Ruse, ar fi fost de 30 de ani de închisoare. Pe 8 mai, procuratura a cerut 26 de ani de închisoare pentru el.

„Când procurorul a cerut această pedeapsă, Ilia a zâmbit, asta a fost reacția”, a declarat avocatul Dubkov, pentru BBC. „Pe 14 mai, eram în arestul preventiv, a spus că este pregătit pentru asta. Dar, cu toate acestea, este un moment groaznic, mai mult decât anii pe care îi are Ilia (durata pedepsei, n.red)”, a mai spus avocatul.

În cazul lui Baburin, FSB a deschis pentru prima dată un caz de trădare doar pentru pregătirea unui atac asupra unui birou militar de înregistrare și înrolare.

Ilia Baburin, rezident în Novosibirsk, are 24 de ani. Înainte de arestarea sa din septembrie 2022, a lucrat în domeniul IT și a călătorit mult. Soția lui locuia în Ucraina, iar el o vizita adesea, până când cuplul s-a despărțit. Acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de începerea războiului în Ucraina, dar nu au oficializat legal divorțul. Ultima dată când Baburin a fost în Ucraina a fost în octombrie 2021.

După cum a spus prietena lui Baburin, Anna, pentru BBC, el a perceput negativ invadarea Ucrainei de către Rusia și a fost împotriva războiului, deși nu a participat la nicio acțiune sau miting împotriva războiului.

Pe 22 septembrie 2022, a doua zi după anunțul mobilizării parțiale în Rusia, Baburin a fost reținut la Novosibirsk de ofițerii FSB, iar la scurt timp a fost arestat. Potrivit anchetatorilor, Baburin a planificat incendierea birourilor militare de înregistrare și înrolare din regiunea Novosibirsk, la instrucțiunile unor persoane neidentificate din batalionul ucrainean Azov. Pentru a face acest lucru, a găsit doi făptași și le-a dat o sticlă de cocktail Molotov.

Incendiul în sine nu s-a produs niciodată, iar cazul nu conține nici măcar informații despre vreo discuție legată de oficiul militar de înregistrare și înrolare. Pretinșii „executori” ai ordinului lui Baburin, Șorin și Orlov (aceștia apar sub aceste nume în dosarul cauzei, fiind unul o cunoștință a lui Baburin, celălalt o cunoștință a unei cunoștințe, după cum explică avocatul), au venit de bunăvoie la FSB și au povestit despre ce se presupune că plănuia Baburin.

Potrivit avocatului Dubkov, ceea ce s-a întâmplat în continuare pare o înscenare a unei infracțiuni de către FSB. După cum spune el, Baburin i-a sugerat de fapt prietenului său Șorin să filmeze un videoclip cu un cocktail Molotov zburând în clădirea biroului militar de înregistrare și înrolare, dar după prima conversație s-a răzgândit.

„Dar, până atunci, Șorin contactase deja FSB și, la cererea unui ofițer FSB, a început să-l convingă pe Baburin să-i predea cocktailul Molotov. De fapt, aceasta este o înscenare”, a declarat avocatul, pentru BBC.

După insistențe, potrivit lui Dubkov, Baburin i-a dat totuși lui Șorin o sticlă cu un cocktail Molotov. Ilia nu neagă acest lucru, subliniază avocatul său, dar, în opinia sa, a clasifica acest lucru drept pregătire pentru organizarea unui atac terorist este incorect: Baburin l-a convins pe Șorin să nu comită un atac terorist, ci să comită huliganism.

În 2023, când Baburin era deja în închisoare, în cazul lui au început să apară noi acuzații. La un an după arestarea sa, el a fost acuzat că a incendiat o școală de muzică pentru copii din Novosibirsk, la 1 iulie 2022. Cazul a fost deschis după un incendiu la care inițial nu au fost suspecți. Dar anchetatorii din cazul lui Baburin au găsit un videoclip pe telefonul său care arată incendierea unei anumite clădiri, au comparat-o cu clădirea școlii, au ajuns la concluzia că acesta este aceeași obiectiv și l-au acuzat pe Baburin de incendiere, a declarat Dubkov.

Nu a fost efectuată o examinare a originii videoclipului, nu există nicio dovadă că însuși Baburin l-a filmat, spune avocatul.

În același timp, incendierea a fost calificată drept atac terorist (Partea 1 a articolului 205 din Codul penal al Federației Ruse), în ciuda faptului că școala nu este o unitate administrativă, nimeni nu a fost rănit în incendiu și prejudiciul material s-a ridicat la mai puțin de 20 de mii de ruble. Baburin neagă orice implicare în acest incendiu.

În același timp, potrivit anchetei, după ce a comis „o tentativă de a organiza incendierea unui birou militar de înregistrare și înrolare neidentificat” și incendierea unei școli de muzică, Baburin a acționat în interesul sau la instrucțiunile „Azov”. Anchetatorii FSB au ajuns la această concluzie pe baza faptului că Baburin a călătorit anterior în Ucraina și că avea cunoscuți acolo care, ulterior, după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, s-au alăturat batalionului Azov, spune avocatul.

Astfel, în cazul lui Baburin, a apărut o a treia acuzație: trădare (articolul 275 din Codul penal al Federației Ruse).

În cele din urmă, din faptul că i-a cunoscut pe unii membrii Azov, anchetatorii au ajuns la concluzia că Baburin însuși s-a alăturat batalionului ucrainean, spune avocatul. Pe această bază, Baburin a primit încă două acuzații: participarea la o formațiune armată și apartenența la o organizație teroristă.

Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut batalionul Azov ca organizație teroristă la 3 august 2022, dar Baburin, potrivit anchetatorilor, a fost membru al acesteia atât înainte, cât și după această decizie judecătorească. De aici cele două articole diferite ale Codului Penal, explică Dubkov logica anchetei.

„Ilia neagă implicarea sa în Azov, nu era membru al Azov și nu a depus jurământul. Aceasta este absurditatea logicii anchetei: ai fost în Ucraina, cunoști oameni, ceea ce înseamnă că ești membru al organizației din care fac parte și ei”, comentează Dubkov.

A șasea acuzație pe care anchetatorii FSB i-au adus-o lui Baburin este de trafic ilegal de echipamente pentru supraveghere secretă (articolul 138.1 din Codul penal al Federației Ruse). După cum însuși Baburin a comentat acuzația, a cumpărat un „tracker” GPS pentru a monitoriza mașina pe care urma să o închirieze și nu știa că dispozitivul are microfon. Potrivit acestuia, nu l-a folosit niciodată.

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei în Rusia, numărul atacurilor incendiare atât asupra birourilor militare de înregistrare, cât și asupra altor clădiri administrative a crescut brusc. Cei reținuți pentru astfel de acțiuni au fost acuzați inițial de articole mai ușoare ale Codului penal, de exemplu, daune materiale (articolul 167 din Codul penal al Federației Ruse, până la cinci ani de închisoare), dar ulterior au început să reclasifice acuzația ca atac terorist (articolul 205 din Codul penal al Federației Ruse, cu pedeapsă de până la 20 de ani).

Potrivit articolului despre atacul terorist, instanțele au condamnat acuzații la pedepse lungi cu închisoarea. Cei acuzați că au incendiat o clădire administrativă din Urali au primit 19 ani de închisoare

Înainte de cazul Baburin, una dintre cele mai severe pedepse pentru incendiere a fost condamnarea fostului sergent de poliție Roman Nasriev și a fostului angajat al Ministerului pentru Situații de Urgență Alexei Nuriev: în aprilie 2023, Tribunalul Militar al Districtului Central din Ekaterinburg i-a trimis într-o colonie pentru 19 ani pentru incendierea administrației orașului Bakal din regiunea Cheliabinsk, în clădirea căreia se afla un birou de înregistrare militară. Ancheta a calificat, de asemenea, incendiul ca fiind un atac terorist, iar ulterior a adăugat o a doua acuzație, pregătire în activități teroriste.

„Este dificil să vorbim despre vreo practică stabilită, dimpotrivă, există tendința de a înăspri responsabilitatea din partea legiuitorilor”, spune avocatul lui Baburin, Vasili Dubkov. El citează ca exemplu articolul despre trădare aplicat clientului său, după ce numărul de dosare cu această acuzație a crescut brusc în Rusia, după declanșarea invaziei pe scară largă. La momentul arestării lui Baburin, pedeapsa maximă pentru trădare era de 20 de ani de închisoare, iar în primăvara anului 2023, autoritățile ruse au mărit pedepsele din acest articol până la închisoare pe viață.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share