EXCLUSIV | Ce spune Mircea Geoană despre extrădarea cumnatului său, Ionuț Costea, din Turcia

EXCLUSIV | Ce spune Mircea Geoană despre extrădarea cumnatului său, Ionuț Costea, din Turcia

Mircea Geoana a declarat în exclusivitate pentru Libertatea că „deciziile justiției trebuiesc respectate”, în ceea ce privește procedurile de extrădare ale cumnatului său, Ionuț Costea, din Turcia, condamnat definitiv la șase ani de închisoare într-un dosar de corupție.

„Aș vrea să fiu foarte clar – toți oamenii sunt egali în fata legii, indiferent de numele pe care îl poartă sau de gradele de rudenie. Și fiecare răspunde personal pentru propriile fapte. Deciziile justiției trebuie respectate întocmai și duse la îndeplinire fără excepție. Asta înseamnă un stat de drept.Instituțiile abilitate din Romania să-și facă datoria, așa cum prevăd legile țării, inclusiv pentru aducerea în țară a celor care încearcă să se sustragă efectelor legii și de la executarea sentințelor hotărâte de justiția română. În astfel de cazuri, nu poate exista niciun calcul politic sau acte de clemență”.

Precizările secretarului adjunct al NATO vin în contextul în care, ministrul justiției Alina Gorghiu a declarat la finalul vizitei desfășurate la Istanbul, în 22 mai, unde a participat într-o delegație condusă de premierul României, Marcel Ciolacu, că procedurile de extrădare în cazul lui Ionuț Costea sunt în derulare.

Alina Gorghiu: „Nu sunt progrese”

„Am discutat astăzi (marţi 22 mai- n.r.) cu ministrul de justiţie din Turcia despre mai multe subiecte. Priorităţile comune au fost legate de digitalizarea sistemului judiciar. Dânşii au mai multe proiecte de dezvoltare, de modernizare a sistemului de justiţie privitor la dimensiunea digitalizare(…) În speţă avem cazuri, aşa cum menţionaţi dumneavoastră, cazul Costea, care sunt nume sonore, dar avem cetăţeni care săvârşesc infracţiuni, sunt condamnaţi în România, pleacă inclusiv pe teritoriul Turciei şi pe care încercăm să îi recuperăm (…). Momentan (în cazul Costea – n.r.) nu există un progres. Aşteptăm să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua în direcţia pe care ne-o dorim, ca în cazul fiecărui alt fugar. În condiţiile în care vom vedea paşii suplimentari făcuţi, vă asigur că voi da toate informaţiile atât instituţiilor din România, cât şi presei”, a explicat Alina Gorghiu.

Condamnat la șase ani de închisoare

Ionuț Costea. Foto: Inquam Photos / George Calin

Fost președinte al Eximbank, Mircea Ionuț Costea a fost condamnat definitiv anul trecut la șase ani de închisoare în dosarul de corupție în care a fost trimis după gratii și fostul ministru Sebastian Vlădescu.Costea a fost găsit vinovat în dosarul mitei de 20 de milioane de euro pe care compania austriacă Swietelsky a dat-o unor oficiali români şi unor persoane influente, ca să-şi asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

În același dosar a fost condamnat, la 7 ani și 4 luni de închisoare, Sebastian Vlădescu. Fostul ministru al finanțelor s-a predat după condamnare și se află în prezent după gratii. Fostul parlamentar Cristian Boureanu, judecat pentru trafic de influență, a scăpat de închisoare, după ce Curtea Supremă a decis că faptele s-au prescris. Potrivit DNA, dosarul mitei la CFR are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în două etape, în perioada 2005-2017.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

  

  

Please follow and like us:
Pin Share