Istoria pastelor carbonara – rețeta originală

Istoria pastelor carbonara – rețeta originală

Rețeta de paste carbonara este una dintre cele mai populare și consumate în întreaga lume. Iată care este istoria pastelor carbonara, dar și ce ingrediente se folosesc pentru rețeta originală de paste carbonara.

Pastele carbonara sunt o rețetă îndrăgită de la mic la mare, au un gust savuros și o aromă ce nu poate fi înlocuită. Însă, știi care este istoria rețetei de paste carbonara? Îți spunem mai jos și care este rețeta originală de paste carbonara.

Istoria pastelor carbonara

Chiar dacă nu se știe originea exactă a rețetei de paste, informații ce au la bază ingredientele folosite datează încă din anul 1839, când se pregătea un fel de mâncare făcut din paste, untură topită și un amestec de ouă și brânză. Potrivit ingredientelor, acestea se identifică cu pastele carbonara înainte de al Doilea Război Mondial.

Chiar dacă numele de carbonara este derivat din “carbonaro”, cuvânt Italian pentru “cărbunar”, anumite persoane din trecut credeau că felul de mâncare pe bază de brânză și paste era făcut pe vremuri ca hrană pentru cărbunarii italieni.

De asemenea, s-a adus în discuție și faptul că această rețetă a fost popularizată de restaurantul “La Carbonara din Roma”.

Numele de Carbonara este atestat pentru prima dată în anul 1950, atunci când a fost descris de Ziarul Italian “La Stampa”, drept un fel de mâncare apreciat de ofițerii americani în timpul eliberării Romei, din partea Aliaților, în anul 1944.

Rețeta a fost descrisă atunci drept “un fel de mâncare din zona Romei”, care conținea ouă și slănină.

Mai târziu, rețeta de paste carbonara a fost inclusă și în cartea de bucate “Elizabeth David s Italian Food”, în limba engleză publicată în Marea Britanie.

Prepararea rețetei de paste carbonara

Rețeta clasică de paste carbonara respectă câțiva pași simpli, dar esențiali pentru gustul unic. Pastele fierb în apă clocotită în care se adaugă puțină sare. 

Separat, se prăjește puțin guanciale, gușă de porc, o carne cu un conținut ridicat de grăsime suculentă. În rețetă se adaugă un amestec de ouă crude, Pecorino Romano sau Parmezan răzuit, dar și o cantitate mică de piper negru măcinat.

Toate se amestecă cu pastele fierbinți, fie într-un vas în care au fost fierte pastele, fie într-un vas de servit, însă cel mai important aspect este acela că întreg conținutul trebuie să stea departe de căldura directă, pentru a evita închegarea oului.

Ulterior, se adaugă și guanciale prăjit și se amestecă energic întreg preparatul pentru a se forma un sos cremos și bogat, cu bucăți de carne.

Rețetă autentică de paste carbonara

Ingrediente

400 g spaghete;
200 g guanciale tăiată în cubulețe;
4 gălbenușuri;
100 g brânză pecorino romano;
piper negru proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Se fierb spaghetele într-o oală mare de apă clocotită cu sare până când sunt al dente. Păstrează o cană de apă pentru paste, apoi scurge spaghetele.

În timp ce pastele se fierb, încinge o tigaie mare la foc mediu. Adaugă bucățile de guanciale și gătește-le până când devin crocante și se rumenesc, aproximativ 8-10 minute. Se îndepărtează de pe foc.

Într-un castron mare, bate împreună gălbenușurile, brânza pecorino romano rasă și un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat.

Adaugă pastele fierbinți în tigaie cu guanciale și amestecă-le pentru a le combina. Dacă guanciale a lăsat prea multă grăsime, poți îndepărta o parte din ea, dar nu toată, pentru că acolo este multă aromă.

Oprește focul. Acest pas este crucial pentru un sos carbonara fin, netăiat și neted. Adaugă treptat amestecul de ouă în paste, amestecând constant pentru a acoperi pastele în mod uniform. În acest moment, amestecă încontinuu, astfel încât ouăle să se tempereze și să nu se facă omletă de la căldură.

Dacă sosul este prea gros, adaugă puțin din apa rezervată pentru paste pentru a-l subția. Ar trebui să obții un sos de culoare gălbuie, puțin subțire, neted și catifelat, care acoperă fiecare spaghetă în parte.

Servește imediat, cu brânză pecorino romano rasă deasupra și piper negru proaspăt măcinat.

Sfaturi pentru cele mai bune paste carbonara

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru prepararea pastelor carbonara ca la carte.

Folosește ingrediente de bună calitate. Pentru că rețeta de carbonara are foarte puține ingrediente, este important să le folosești pe cele mai bune și proaspete.

Folosește ouă la temperatura camerei. Acest lucru va ajuta ouăle să se încorporeze mai ușor în paste și le va împiedica să se gătească prea repede și să devină omletă.

Păstrează puțină apă pentru paste. O ceașcă de apă de la paste este suficientă. Păstrează-o înainte de a scurge pastele. Este posibil să ai nevoie de ea pentru a subția sosul dacă este prea gros.

Adaugă amestecul în tigaie cu focul oprit. Îndepărtează tigaia de pe foc înainte de a adăuga brânza rasă și amestecul de ouă pentru a preveni ca aceasta să se topească prea repede și să facă cocoloașe.

Folosește piper negru proaspăt măcinat. Acesta va adăuga mai multă savoare preparatului decât piperul măcinat în prealabil.

Amestecă rapid pastele și sosul. De îndată ce adaugi pastele în tigaia cu sos, amestecă totul rapid pentru ca ouăle să nu se gătească prea mult. Amestecatul rapid va ajuta sosul să devină o emulsie catifelată.

Servește imediat preparatul. Carbonara se servește cel mai bine imediat după ce a fost gătită, cât timp pastele sunt fierbinți și sosul cremos. Nu lăsa pastele să stea prea mult timp, altfel vor deveni uscate, iar sosul își va pierde din savoare și textură. În plus, guanciale gătită rece va fi sleită și nu va mai fi crocantă, așa cum trebuie într-o rețetă de paste carbonara. Citește și: Reţetă de supă minestrone

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: web.archive.org; wikipedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share