Un alpinist indian a murit, după ce a fost recuperat de pe Everest. E al optulea deces în acest sezon, pe cel mai înalt munte din lume

Un alpinist indian a murit, după ce a fost recuperat de pe Everest. E al optulea deces în acest sezon, pe cel mai înalt munte din lume

Un alpinist indian salvat de pe Everest a murit în spital, a declarat marți un oficial din turismul nepalez, ridicând numărul deceselor din acest sezon pe cel mai înalt munte din lume la opt.

Anul trecut a fost cel mai negru sezon pe munte, cu 18 decese

Banshi Lal, în vârstă de 46 de ani, a fost recuperat de pe munte săptămâna trecută și dus la un spital din capitala Nepalului Kathmandu.
„A murit la spital ieri”, a declarat pentru AFP Rakesh Gurung de la departamentul de turism.

Trei persoane – un alpinist britanic și doi ghizi nepalezi – dintre cei opt sunt date dispărute, dar presupuse moarte.
Cel mai recent deces vine în timp ce sezonul de alpinism pe Everest se apropie de sfârșit, numărul morților fiind relativ scăzut în comparație cu alți ani.

Alți trei oameni au murit urcând pe alte vârfuri nepaleze, inclusiv un român care voia să ajungă pe Lhotse, care se învecinează cu Everest, în timp ce un francez și un alpinist nepalez au murit pe Makalu, al cincilea munte ca înălțime din lume.

Toți alpiniștii visează să ajungă pe cele mai înalte 8 vârfuri din lume

Nepalul găzduiește opt dintre cele mai înalte 10 vârfuri din lume și întâmpină sute de aventurieri în fiecare primăvară, când temperaturile sunt calde și vânturile de obicei calme.

Toate decesele de pe Everest au avut loc în zone de peste 8.000 de metri, cunoscute sub numele de „zone ale morții”, unde aerul subțire și nivelul scăzut de oxigen sporesc riscul de rău de altitudine.

Mai multe recorduri au fost doborâte și în acest an, inclusiv de către alpinista nepaleză Phunjo Lamam, care a atins vârful Everestului în 14 ore și 31 de minute, cea mai rapidă ascensiune a muntelui din lume de către o femeie.

Iar Kami Rita Sherpa, în vârstă de 54 de ani, un alpinist nepalez cunoscut sub numele de „Omul Everest”, a atins vârful celui mai înalt munte din lume pentru a 30-a oară record, la trei decenii după primul său summit.
Nepal a eliberat peste 900 de permise pentru munții săi în acest an, inclusiv 419 pentru Everest, câștigând mai mult de 5 milioane de dolari.

 

Please follow and like us:
Pin Share