Fostul șef al Mossad, acuzat că a făcut presiuni la CPI

RMAG news

Yossi Cohen, fostul șef al agenției israeliene de informații Mossad, a amenințat-o pe Fatou Bensouda, fostul procuror-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), în timpul unei serii de întâlniri secrete, făcând presiuni asupra acesteia pentru a renunța la anchetele privind crimele de război israeliene în teritoriile palestiniene ocupate, afirmă un cunoscut cotidian britanic.

„Contactele secrete ale lui Yossi Cohen cu procurorul de atunci al CPI, Fatou Bensouda, au avut loc în anii care au precedat decizia acesteia de a deschide o investigație formală privind presupusele crime de război și crime împotriva umanității în teritoriile palestiniene ocupate”, a precizat The Guardian.

Această investigație, care a început în 2021, a culminat săptămâna trecută, când Karim Khan, succesorul lui Bensouda, a anunțat că solicită un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu pentru acțiunile țării sale în timpul războiului din Gaza.

Decizia procurorului de a solicita camerei preliminare a CPI mandate de arestare pentru Netanyahu și ministrul apărării, Yoav Gallant, precum și pentru trei lideri Hamas, este un lucru de care se teme de mult timp instituția militară și politică israeliană, potrivit cotidianului britanic.

„Implicarea personală a lui Cohen în operațiunea împotriva CPI a avut loc pe vremea când era director al Mossad”, a precizat The Guardian .

Cohen, descris ca fiind unul dintre „cei mai apropiați aliați” și „mesager neoficial” al premierului, ar fi condus rolul Mossadului în efortul de aproape zece ani al Israelului de a submina CPI.

Cohen este acuzat că i-a spus procurorului CPI: „Ar trebui să ne ajuți și să ne lași pe noi să avem grijă de tine. Nu vrei să te implici în lucruri care ar putea să-ți compromită securitatea ta sau a familiei tale”.

Cazul CPI datează din 2015, când Bensouda a început o examinare preliminară a situației din Palestina, evaluând acuzațiile de crime în Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.

The post Fostul șef al Mossad, acuzat că a făcut presiuni la CPI appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share