AIEA: Iranul crește stocul de uraniu îmbogățit și a ajuns aproape de gradul necesar pentru a face bomba atomică

AIEA: Iranul crește stocul de uraniu îmbogățit și a ajuns aproape de gradul necesar pentru a face bomba atomică

Iranul are 142,1 kilograme de uraniu îmbogățit cu până la 60%, la care, teoretic, este posibilă crearea unei arme atomice, dacă materialul este îmbogățit în continuare, până la 90%, scrie Associated Press, care citează ultimul raport al Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Iranul și-a mărit în continuare stocul de uraniu îmbogățit până la niveluri apropiate de nivelul de la care se poate face o bombă nucleară, potrivit unui raport confidențial de luni, 27 mai, al organului de pază nuclear al Națiunilor Unite.

Iranul încearcă să-i fie ridicate sancțiunile economice impuse asupra controversatului program nuclear al țării, în schimbul încetinirii programului.

Programul se află sub îndrumarea liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și probabil că nu se va schimba după ce președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident de avion.

Raportul, consultat de AP, spune că, începând cu 11 mai, Iranul are 142,1 kilograme de uraniu îmbogățit cu până la 60% – o creștere de 20,6 kilograme față de ultimul raport al organului de supraveghere al ONU, din februarie.

Uraniul îmbogățit cu o puritate de 60% este doar un pas, tehnic, față de nivelurile de calitate de 90% pe care le impune o bombă nucleară.

Conform AIEA, 42 de kilograme de uraniu îmbogățit la 60% este cantitatea la care este teoretic posibilă crearea unei arme atomice, dacă materialul este îmbogățit în continuare, până la 90%.

De asemenea, raportul spune că stocul total de uraniu îmbogățit al Iranului este de 6.201,3 kilograme, ceea ce reprezintă o creștere de 675,8 kilograme față de raportul anterior.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat anterior că Teheranul are suficient uraniu îmbogățit până pentru a produce „mai multe” bombe nucleare, dacă alege să facă acest lucru.

Tensiunile dintre Iran și AIEA au crescut din 2018, când președintele Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear de la Teheran cu puterile mondiale.

De atunci, Iranul a abandonat toate limitele pe care acordul le-a impus programului său și a intensificat rapid îmbogățirea.

Conform acordului nuclear inițial, încheiat în 2015, Iranului i s-a permis să îmbogățească uraniul cu o puritate de până la 3,67%, să mențină un stoc de aproximativ 300 de kilograme și să folosească doar centrifuge IR-1 foarte simple, mașini care rotesc uraniu gaz la viteză mare pentru îmbogățire. scopuri.

În acordul din 2015, Teheranul a fost de acord să limiteze îmbogățirea uraniului la nivelurile necesare pentru generarea de energie nucleară în schimbul ridicării sancțiunilor economice. La acea vreme, inspectorii ONU au fost însărcinați cu monitorizarea programului.

Raportul de luni mai spune că Teheranul nu și-a reconsiderat decizia din septembrie 2023 de a interzice inspectorilor AIEA să-i monitorizeze în continuare programul nuclear și a adăugat că se așteaptă ca Iranul „să facă acest lucru în contextul consultărilor în curs între agenția”.

Potrivit raportului, Grossi „regretă profund” decizia Iranului de a interzice inspectorii, iar o anulare a acestei decizii „rămâne esențială pentru a permite agenției să își desfășoare activitățile de verificare în Iran în mod eficient”.

Moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi declanșat o pauză în discuțiile AIEA cu Teheranul privind îmbunătățirea cooperării, se recunoaște raportul.

Înainte de prăbușirea elicopterului din 19 mai, Iranul acceptase să poarte negocieri tehnice cu AIEA pe 20 mai, în urma unei vizite a lui Grossi la începutul lunii.

Raportul mai spune că nu au existat progrese până acum în reinstalarea mai multor echipamente de monitorizare, inclusiv camere, eliminate în iunie 2022. De atunci, singurele date înregistrate sunt cele ale camerelor AIEA instalate la un atelier de centrifuge din orașul Isfahan, dar Iranul nu a oferit AIEA acces la aceste date.

Foto: Profimedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share