Raport Curtea de Conturi. În ce ar trebui să investească Comisia Europeană

RMAG news

Comisia a luat măsuri pentru a institui condiţii financiare şi de infrastructură favorabile dezvoltării şi adoptării inteligenţei artificiale, în condițiile în care SUA este de mult timp un lider în inteligenţa artificială, iar China şi-a propus să devină numărul 1 la nivel mondial până în 2030.

Potrivit unui  raport  al Curţii de Conturi Europene, publicat miercuri, Uniunea Europeană nu a reuşit, până acum, să dezvolte ecosistemul european de inteligenţă artificială şi nici să accelereze investiţiile în domeniu la acelaşi nivel cu liderii mondiali, 

Măsurile UE în domeniul Inteligenţei Artificiale nu au fost însă bine coordonate cu cele ale statelor membre, iar monitorizarea investiţiilor nu s-a realizat în mod sistematic.

În viitor, pentru a-şi atinge ambiţiile în materie de inteligenţă artificială, UE va trebui neapărat să îşi consolideze guvernanţa şi să atragă investiţii publice şi private mai numeroase şi mai bine direcţionate.

Decalajul global în materie de investiţii în acest domeniu dintre SUA şi UE a crescut, potrivit estimărilor, de peste două ori între 2018 şi 2020 (UE rămânând în urmă cu peste 10 miliarde de euro).

Dată fiind situaţia, UE a luat treptat măsuri pentru a dezvolta un cadru de coordonare a inteligenţei artificiale pe întregul său teritoriu, sporind investiţiile şi adaptând reglementările.

În 2018 şi 2021, Comisia şi statele membre ale UE au picat de acord asupra unor măsuri de dezvoltare a unui ecosistem de excelenţă şi de încredere în acest domeniu. UE urma astfel să fie plasată pe traiectoria potrivită pentru a deveni lider mondial în inteligenţa artificială de vârf, etică şi sigură.

The post Raport Curtea de Conturi. În ce ar trebui să investească Comisia Europeană appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share