Kim Jong Un, după lansarea eșuată a unui satelit spion: „Prin eşec învăţăm mai mult şi avansăm”

Kim Jong Un, după lansarea eșuată a unui satelit spion: „Prin eşec învăţăm mai mult şi avansăm”

Kim Jong Un consideră cruciale capacităţile Coreei de Nord de recunoaştere spaţială pentru autoapărarea naţională împotriva ameninţărilor inamice şi spune că ţara sa nu va renunţa niciodată la luptă pentru a deţine această abilitate, a relatat miercuri agenția de stat KCNA, citată de Reuters și Agerpres.

Anunțul liderului nord-coreean vine după ce, luni, încercarea Coreei de Nord de a lansa un satelit spion a eşuat, prima treaptă de sprijin explodând în zbor.

„Deţinerea de sateliţi militari de recunoaştere este o sarcină crucială pentru consolidarea autoapărării naţionale şi pentru protejarea suveranităţii şi securităţii naţionale împotriva potenţialelor ameninţări, din cauza actelor şi provocărilor militare americane”, a spus Kim Jong Un.

„Lansarea unui satelit de recunoaştere nu şi-a atins scopul de data aceasta, dar, tovarăşi, nu vom fi descurajaţi sau intimidaţi de eşec, ci ne vom intensifica eforturile. Prin eşec învăţăm mai mult şi avansăm”, a continuat Kim Jong Un.

Liderul din Coreea de Nord a ţinut discursul în faţa oamenilor de ştiinţă şi inginerilor Academiei de Ştiinţe ale Apărării cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a înfiinţării acestei instituţii, a transmis KCNA. Academia este o agenţie militară esenţială care coordonează programul de rachete al ţării.

Lansarea satelitului de luni a fost efectuată de o agenţie separată care se ocupă de un program aerospaţial, a explicat KCNA.

Kim Jong Un a atacat Coreea de Sud pentru că a criticat lansarea satelitului şi a spus că Seulul „se joacă cu focul”, după ce a făcut „o demonstraţie de forţă”, efectuând exerciţii care implică avioane de luptă.

Noi pași, în ciuda eșecului

În ciuda eşecului, experţii au declarat că cea mai recentă lansare de sateliţi a Coreei de Nord a prezentat noi paşi în cursa pentru spaţiu a acestei ţări înarmate nuclear, prin utilizarea unui nou motor alimentat cu oxigen lichid şi petrol.

Acest proiect sugerează că Rusia ar fi putut oferi asistenţă în construirea rachetei, a spus un expert, numindu-l un “salt uriaş”. Coreea de Nord şi Rusia şi-au îmbunătăţit dramatic cooperarea militară de la summitul liderilor lor de anul trecut.

În noiembrie, Coreea de Nord a lansat cu succes un satelit, punându-l pe orbită după două încercări eşuate la începutul anului trecut.

FOTO: Hepta

  

  

Please follow and like us:
Pin Share