Autoritățile poloneze au arestat patru suspecți de acte de sabotaj și spionaj în beneficiul Rusiei

Autoritățile poloneze au arestat patru suspecți de acte de sabotaj și spionaj în beneficiul Rusiei

Serviciile de securitate ale Poloniei au arestat un bărbat suspectat că a încercat să obţină fotografii cu vehicule militare care trec frontiera în Ucraina, precum şi trei bărbaţi acuzaţi că au comis incendii la ordinul unei agenții secrete din Rusia, relatează agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.

Potrivit autorităților de la Varșovia, Polonia a devenit o țintă pentru serviciile secrete rusești prin prisma rolului său de centru de aprovizionare militară şi de altă natură pentru Ucraina. Serviciile secrete rusești încearcă să adune informaţii privind sprijinul militar furnizat pentru Ucraina şi să-l saboteze pentru a nu ajunge pe front.

Un cetățean ucrainean în vârstă de 26 de ani este suspectat că a încurajat un cetăţean polonez să facă fotografii unor încărcături militare destinate Ucrainei și să le transmită unor „servicii străine de informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile poloneze de securitate, Jacek Dobrzynski.

„În schimbul informaţiilor furnizate, cetăţeanul polonez urma să primească o remuneraţie de 15.000 de euro”, a spus oficialul polonez.

Tribunalul a încuviinţat cererea de menţinere a suspectului în arest preventiv pentru o perioadă de trei luni. Dacă va fi găsit vinovat, acesta ar putea fi condamnat până la opt ani de închisoare.

Separat, Agenţia de Securitate Internă (ABW) a anunțat că a reţinut un polonez şi doi cetăţeni belaruşi suspectaţi că au dat foc unor instalaţii în diferite părţi ale Poloniei.

„Acestea sunt arestări ulterioare în cadrul anchetei privind activităţile unui grup infracţional organizat a cărui sarcină era de a comite acte de sabotaj, în special incendii provocate, la cererea serviciilor secrete ruseşti”, a precizat ABW.

Acuzaţi de participare la un grup criminal organizat şi de comiterea de acte de sabotaj sau terorism în numele serviciilor secrete rusești, cei trei bărbați riscă închisoarea pe viaţă.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share