Financial Times: NATO dispune de doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic

Financial Times: NATO dispune de doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic

Eșecul statelor europene NATO din ultimele luni de a furniza echipamente suplimentare de apărare aeriană Ucrainei a subliniat stocurile limitate de sisteme defensive scumpe și greu de fabricat. Statele europene NATO au luat diverse inițiative pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană pentru a face față unor potențiale invazii.

Cu toate acestea, Europa are o în continuare o lipsă semnificativă de capacități de apărare aeriană pentru a-și proteja granițele de est, după cum arată evaluările interne ale NATO. Având în vedere gravitatea problemei, miniștrii de externe ai NATO urmează să se întâlnească la Praga pentru a discuta această problemă presantă, potrivit Financial Times.

Statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a proteja statele membre aflate pe flancul estic.

Conflictul în curs din Ucraina a subliniat nevoia crucială de apărare aeriană robustă, Kievul solicitând de urgență sisteme și rachete suplimentare de la aliații occidentali pentru a-și proteja orașele, trupele și infrastructura energetică de bombardamentele necruțătoare ale forțelor ruse.

Un înalt diplomat NATO a subliniat rolul critic al apărării aeriene în protejarea Europei de Est de potențiale invazii, menționând că capacitățile actuale sunt extrem de inadecvate. Miniștrii de externe ai NATO urmează să se întâlnească la Praga pentru a discuta această problemă presantă în pregătirea summitului alianței de la Washington din iulie, a raportat FT.

Urgența creșterii apărării aeriene este determinată de îngrijorarea că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârșitul deceniului.

Please follow and like us:
Pin Share