Scrisoarea lui Eugen Mihăescu către academicieni

RMAG news
Adunarea Generală a Academiei Române, întrunită în sesiunea de miercuri, a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de cinci membri titulari. Aceştia sunt:
Ioan Pop – Secţia de filologie şi literatură, Niculae Saramandu – Secţia de filologie şi literatură, Dan Eugen Demco – Secţia de ştiinţe fizice, Maria-Luisa Flonta – Secţia de ştiinţe biologice, Mircia Dumitrescu – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual.
Înainte de alegerile de ieri, Eugen Mihăescu a trimis o scrisoare membrilor Academiei pe care v-o prezentăm integral:

„Stimați colegi,

Mâine, votați noi membri ai Academiei Române, dumneavoastră, academicienii din categoriile I-a și a II-a, respectiv titulari si corespondenți, conform statutului „forumului consacrării și simbolului spiritualității”. Nu se mai știe cine a decis că unii sunt mai academicieni decât ceilalți, dar, pentru că așa stau lucrurile și pentru că eu, fiind membru de onoare, nu pot vota, vă rog să judecați cu maximă responsabilitate candidaturile care vă sunt prezentate. 

Este evident că secțiile nu pot fi obiective. Candidații ajung să fie propuși, de cele mai multe ori, cu un număr ridicol de voturi (la noi, în Secția de arte, arhitectură și audiovizual pentru Titular a trecut unul cu 2 voturi pentru din 3!) și sistemul acesta care se vrea „democratic”, deși este cenzitar, permite strecurarea a tot felul de indivizi în rândurile noastre. De aceea, votul din Adunarea Generală este esențial în încercarea de a mai bloca accesul celor care fac parte din diverse „găști”, grupate pe provincii, pe „obediențe” sau pe diverse  vechi “colaborări”. Faceți un calcul mic și veți constata că ar trebui să ne mutăm la Cluj, de exemplu, ca să ne scutim colegii de o navetă obositoare… În ceea ce privește „vechile colaborări”, Academia Română a ajuns subiectul a numeroase glume stânjenitoare, ca să nu zic mai rău. Acum, când România este zguduită de scandalul Florian Coldea, nu putem trece cu vederea că s-a insinuat că președintele Academiei Române a fost ales cu sprijinul fostului șef al Serviciului de Informații Interne, cu atât mai mult cu cât generalul a devenit profesor invitat la Universitatea Babes-Boliay în timpul rectoratului domnului Ioan Aurel Pop sau că avem un vicepreședinte care se află în plin proces pentru colaborarea cu Securitatea ceaușistă.

În ultima vreme, în timp ce România se zbate confruntându-se cu problemele economice, ale vecinătății cu un război în care riscă să fie târâtă alături de o țară care nu ne-a  fost niciodată prietenă, cu lipsa de educație și de cultură, Academia Română nu este prezentă așa cum ar trebui să fie un corp de elită care are un cuvânt greu de spus.

Eugen Mihăescu

membru de onoare al Academiei Române“

The post Scrisoarea lui Eugen Mihăescu către academicieni appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share