Elhelyezték a Mesemalom bölcsőde és óvoda alapkövét, időkapszulával üzennek az utókornak

Elhelyezték a Mesemalom bölcsőde és óvoda alapkövét, időkapszulával üzennek az utókornak

Ahogy a malom is nélkülözhetetlen volt őseink mindennapjaiban, biztosította a betevő falatot, úgy a biztonságos, megfelelő környezetben történő mesés, játékos tanulás, a közösséggel való megismerkedés és abba való beilleszkedés is nélkülözhetetlen a gyermekek számára. A malomban apró kis magokból alakul ki az élet, míg gyermekeinkből a jövő – hangzottak el Puskás Anna, a Siklódi Lőrinc iskola igazgatója szavai a Mesemalom óvoda, bölcsőde és napköziotthon alapkőletételének alkalmával.

Magyar gyökereink ápolásának, életben tartásának ez a legfontosabb és legtermékenyebb színtere

– mutatott rá az igazgatónő az új tanintézmény építésének fontosságára utalva –, hiszen az anyanyelvhez és kultúrához kötődés kisgyermekként kezdődik és életre szóló útravalóval lát el az, amit ebben a korban tanulunk.

A nagyközség központjának közelében, a Malom utcában egy öt épületből álló komplexumot létesítenek majd. A több mint kilencszáz négyzetméteres épületegyüttes a környékbeli házakhoz hasonló, tájba illő arculatot kap.

Egy épületben az óvodásokat, egy másikban a napköziseket, a harmadikban a bölcsődéseket fogadják majd a 2025–2026-os tanév kezdetétől, és ehhez kapcsolódik majd a tornaterem és az irodáknak helyet adó épület is.

Ezek egy belső udvart fognak közre, ahol a bölcsődések játszóterét alakítják ki, és amelyet elhúzható üvegtetőzettel látnak el.

A csütörtöki ünnepségen egy időkapszulát is elhelyeztek. Puskás Elemér polgármester ennek kapcsán kifejtette, az utókor számára azt fogják elmondani az ebbe bekerülő dokumentumok, fényképek és egyéb tárgyak, hogy 100 év kisebbségi lét után is, mialatt kemény nyomás nehezedett a nemzetre, erős iskolák, jól tanuló gyerekek, eredményes sportolók, összetartó római katolikus közösség van Ditróban. Felvetette: vajon 200 év múlva el tudják majd mindezt olvasni? Szívből szeretné, ha a válasz igen lenne.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök erre reagálva elmondta: amikor mostanában előkerülnek időkapszulák régi épületek, templomok felújítása során, azok azt bizonyítják, hogy akik elhelyezték, hittek abban, hogy 100–200 évvel később az illető templomban magyar emberek fognak imádkozni, akik érteni fogják, amit ők leírtak. Ha ők hittek ebben, akkor nekünk sincs semmi okunk azt gondolni, hogy 200 év múlna ne magyar emberek nyitnák fel a most elhelyezett időkapszulát – tette hozzá.

Az eseményen beszédet mondott még Petres Sándor prefektus, Bende Sándor parlamenti képviselő, Biró Barna Botond és Barti Tihamér, a megyei tanács két alelnöke is. Mindannyian egyetértettek abban, hogy ami most itt épül, az meghatározó lesz a jövő számára.

Please follow and like us:
Pin Share