Joe Biden dă undă verde Ucrainei să bombardeze Rusia cu arme occidentale. Moscova amenință cu folosirea arsenalului nuclear

Joe Biden dă undă verde Ucrainei să bombardeze Rusia cu arme occidentale. Moscova amenință cu folosirea arsenalului nuclear

Președintele Joe Biden a autorizat în secret Kievul să lanseze arme furnizate de SUA către ținte militare din interiorul Rusiei care sprijină o ofensivă împotriva orașului Harkiv din nord-estul Ucrainei, au declarat joi patru oficiali americani, citați de Reuters.

Ukraina poate ataca obiective militare ruse folosind armament SUA

Decizia marchează o schimbare de politică a lui Biden, care refuzase cu fermitate să permită Ucrainei să folosească armele americane pentru lovituri în interiorul Rusiei.

Ambasada Rusiei la Washington și misiunea Rusiei la Națiunile Unite din New York nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Publicitate · Derulați pentru a continua

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că decizia lui Biden se aplică doar țintelor din interiorul Rusiei, lângă granița cu regiunea Harkov, unde o ofensivă lansată de Moscova pe 10 mai a invadat unele sate.

„Președintele și-a mobilizat recent echipa să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească armele furnizate de SUA în scopuri de contrafoc în regiunea Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta forțelor ruse care le atacă sau se pregătesc să le atace”, a spus un oficial american.

Rusia își construiește forțe în apropierea părții de nord a regiunii, dar îi lipsește numărul de trupe pentru a face un impuls major, a declarat joi comandantul superior al Ucrainei.

Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, se află la 30 km de granița cu Rusia.

Este pentru a doua oară în acest an când Biden și-a relaxat în liniște politica privind aprovizionarea cu arme pentru Ucraina, aplecându-se la apelurile de a trimite la Kiev rachete cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS.

„Administrația Biden a parcurs un drum lung de la hipersensibilitatea și neînțelegerea lor față de riscul de escaladare”, a declarat Alexander Vindman, locotenent colonel al armatei în retragere și fost director pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă sub administrația Trump.

El a aplaudat schimbarea politicii lui Biden, despre care a spus că „dezleagă mâinile Ucrainei”.

Avertisment privind o explozie nucleară

Un membru înalt al unui think tank rus ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Moscovei să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a convinge Occidentul să refuze să permită Ucrainei să-și folosească armele împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Propunerea a fost emisă de Dmitri Suslov la o zi după ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul propunând să lase Kievul să folosească arme occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, ceea ce a spus el ar putea declanșa un conflict global.

Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că va vedea un astfel de pas ca pe o escaladare gravă care ar trage NATO și țările în cauză într-un conflict direct cu Moscova, crescând riscul unui război nuclear.

Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, un think tank lăudat de Putin, care a spus că autoritățile îi preiau uneori ideile politice, a spus că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să treacă peste linia roșie.

„Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe oponenții noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (adică fără luptă)”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.

„Efectul politic și psihologic al unui nor ciupercă nuclear, care va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, le va aminti politicienilor occidentali de singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 – frica de război nuclear”.

Please follow and like us:
Pin Share