Clădirea unică din România construită de Arsenie Boca. Se află într-un loc special, unde puțini știu să ajungă

Clădirea unică din România construită de Arsenie Boca. Se află într-un loc special, unde puțini știu să ajungă

Clădirea unică din România construită de Arsenie Boca. Se află într-un loc special, unde puțini știu să ajungă pentru că este departe de ochii credincioșilor. În ce perioadă a fost ridicată și care este povestea pe care o ascunde.

Construcția inedită ridicată de Arsenie Boca în țara noastră. E localizată într-o zonă frumoasă, dar mulți nu au descoperit-o

Construcția inedită ridicată de Arsenie Boca în țara noastră. E localizată într-o zonă frumoasă, dar mulți nu au descoperit-o cu toate că regiunea este una foarte vizitată de pelerini, cât și de turiștii din toate colțurile lumii.

Puține persoane știu că teologul român a făcut o clădire cu totul specială pe pământul din România. Aceasta se află în curtea Mănăstirii Prislop din județul Hunedoara, însă este într-un loc ferit de privirile curioșilor.

A fost construită la începutul anilor 50, în perioada în care fostul stareț era urmărit cu mare atenție de informatorii Securității. De la înălțime seamănă cu un Obiect Zburător Neidentificat (OZN), care a aterizat pe dealul din vecinătatea bisericii şi a mormântului duhovnicului.

Imaginea acestea este dată de acoperișul conic. Cu toate acestea construcția lui Arsenie Boca are o strânsă legătură cu dacii, fiind, de fapt, un saivan. Mai exact, este vorba de un adăpost de iarnă pentru animale, folosit, în general, pentru oi sau vite.

Saivanul dacic ridicat de Arsenie Boca. Sursa foto: zhd.ro

Saivanul lui Arsenie Boca, un loc de refugiu

Saivanul ridicat de Arsenie Boca poate fi văzut ca un loc de refugiu având în vedere că în perioada construcției sale era urmărit de Securitate. Acoperișul este realizat din stuf și aşezat pe niște bârne de lemn.

Clădirea cu o structură circulară și unică în România are câteva ferestre mici prin care intră lumina. Modelul respectă arhitectura pe care o aveau dacii. Pentru construcția sa fostul stareț a folosit piatră de dimensiuni diferite.

Toate acestea ne trimit cu gândul la faptul că locul ar fi fost folosit de teolog pentru a se adăposti, în condițiile în care este izolat de celelalte anexe ale Mănăstirii Prislop. Mai mult decât atât, nici nu se observă de pe poteca principală.

Ideea a fost una bună având în vedere că lăcașul de cult era înconjurat de informatori la acea vreme. În aceeași notă, nu trebuie trecută cu vederea cărarea care urcă spre saivanul lui Arsenie Boca, pe lângă clopotniţa construită pe un deal, tot de fostul stareț.

Arsenie Boca, urmărit de informatori

Arsenie Boca a fost arestat pentru prima oară în anul 1948. Avea să fie anchetat de Siguranţa Făgăraş și eliberat după câteva luni petrecute în închisoare. Atunci a fost trimis să slujească la Mănăstirea Prislop, unde era atent supravegheat.

Întreaga zonă era împânzită de informatorii Securității, care au adunat probe împotriva lui. Așa se face că a fost arestat din nou în ianuarie 1951. După această arestare Arsenie Boca a stat în detenție aproape un an şi jumătate.

În primăvara anului 1952 a fost trimis înapoi la Prislop. Cu toate acestea Securitatea a continuat să îl urmărească, motiv pentru care fostul stareț de la Mănăstirea Prislop a ajuns să refuze vizitele, pentru a nu le da nicio șansă informatorilor.

„Le-am găsit pe toate călugăriţele lucrând împreună cu călugărul la grădină, însă el când m-a văzut că vin a lăsat lucrul şi a plecat sus la camera lui, lăsându-mă ca să mă primească stareţa, care a început să mă întrebe că ce vânt m-a adus la mănăstire.

Eu i-am spus că am venit cu căruţa ca să vorbesc cu părintele, crezând că îl găsesc mai liber, însă ea mi-a spus că nu am a vorbi fiindcă părintele nu vrea că să mai vorbească cu nimeni”, scria informatorul „Valea Fetelor”, în nota dată la 31 mai 1952, notează stiridecluj.ro.

Această notă este păstrată în ziua de azi în Arhivele CNSAS, fiind publicată mai târziu în lucrarea intitulată Părintele Arsenie Boca în atenţia poliţiei politice din România, de George Enache şi Adrian Nicolae Petcu.

Please follow and like us:
Pin Share