Cum poți face economie la curent atunci când folosești aerul condiționat. Trucul pe care toți românii trebuie să-l știe

Cum poți face economie la curent atunci când folosești aerul condiționat. Trucul pe care toți românii trebuie să-l știe

Trucul care te ajută să faci economie la curent atunci când folosești aerul condiționat. Orice român trebuie să știe acest lucru în sezonul cald. Așa vei plăti mai puțini bani.

Cum să faci economie la curent chiar și atunci când folosești aerul condiționat. Trucul care te va ajuta să ai facturi mai mici

În ultimele zile, temperaturile de afară au fost destul de ridicate, semn că vara a început deja și se anunță a fi una caldă. Anul 2023 a fost cel mai fierbinte de până acum, lucru care i-a determinat pe mulți români să instaleze aparate de aer condiționat în locuințele lor.

Cererea a fost mare, astfel că și prețurile au fost pe măsură. Totodată, și timpii de așteptare sunt mai mari, din moment ce sunt multe persoane care își doresc răcoare în locuința lor pe timp de vară.

“Începe lumea să monteze aparatele, să fie cerere mai mare. Au început să crească şi timpii de aşteptare. O săptămână în medie sau 2-3 zile”, a spus Gheorghe Baciu, instalator, potrivit Observator News.

Anul trecut, se găseau aparate de aer condiționat cu 1.000 de lei, însă cel mai ieftin costă acum 1.400 de lei. De asemenea, modelele WIFI și cu putere mare costă mai mult de 13.000 de lei.

La prețul aparatului se mai adaugă și montarea, care poate ajunge la 800 de lei. Reviziile costă, în medie, 500 de lei. Persoanele care și-au montat aparatele se așteaptă ca suma de pe factura la electricitate să fie mai mare.

Cei care își pun aer condiționat caută diverse măsuri pentru a beneficia de costuri mai reduse. Se recomandă cererea de montare a aparatelor în extrasezon, atunci când cererea nu este atât de mare, iar costurile sunt mai mici.

Există trucuri pentru ca factura la curentul electric să nu fie foarte mare. Specialiștii îi îndeamnă pe români să verifice cu atenție consumul aparatului de aer condiționat pe care vor să-l achiziționeze.

De asemenea, orice grad în minus ar putea crește consumul cu 8%, astfel că nu e bine să fie setată o temperatură prea scăzută dacă vrei să faci economie.

“Temperatura optimă setată pentru aparatul de aer condiţionat trebuie să fie în jurul valorii de 24-25 de grade Celsius. Este sănătos pentru factura la energie electrică.

Cu cât scădem temperatura la aerul condiţionat, cu atat valoarea facturii creşte”, a explicat Adrian Vintilă, expert în energie, pentru sursa citată.

Mulți români au început deja să dea drumul la aerul condiționat

Românii simt deja cum facturile la curent electric sunt mai mari. Mulți au dat deja drumul la aerul condiționat, care funcționează câteva ore pe zi.

“De o săptămână, poate chiar două, începem să-l folosim. Dar seara dăm drumul undeva la 2-3 ore. În weekend îl folosim cred că non-stop. Se adună câteva sute de lei în plus”, a spus un român.

În București, 7 din 10 locuințe au aparate aer condiționat. Dacă fiecare dintre ele ar funcționa simultan, atunci ar consuma peste 6.000.000 de Kwh într-o lună.

Please follow and like us:
Pin Share