Ce se întâmplă dacă animalele pasc sub panouri fotovoltaice instalate pe pășune. Răspunsul te va uimi

Ce se întâmplă dacă animalele pasc sub panouri fotovoltaice instalate pe pășune. Răspunsul te va uimi

Ce se întâmplă atunci când animalele pasc sub panouri fotovoltaice instalate pe pășune? Iată o întrebare la care specialiștii vin cu un răspuns care îi va uimi pe mulți.

Efectul neașteptat care apare atunci când animalele pasc sub panouri fotovoltaice instalate pe pășune

Pe 16 martie 2023, New England Solar, cea mai mare fermă solară din Australia, cu un milion de panouri solare, era deschisă oficial în localitatea Uralla din statul New South Wales (NSW).

Proiectul de 720 de megawați (MW) este dezvoltat în două etape și a fost aprobat de guvernul NSW în 2020. Prima etapă de 400 de megawați (MW) a proiectului este în construcție din martie 2021. Vorbim de unul dintre cele mai mari proiecte solare din Australia.

Proiectul de la Antipozi include și activități agricole. Mai exact, pe cele peste 2.000 de hectare de pășune unde se află amplasamentul de voltaice se află o turmă de peste 6.000 de oi.

În decembrie 2023, în plină vară pe continentul australian, aici au fost aduse pe pășune primele oi. Numărul lor a crescut de anul trecut treptat, pentru a facilita tranziția către noua zonă de hrănire.

Tot la două luni, animalele sunt aduse înapoi în staule pentru evaluarea stării de sănătate sau vaccinări, după care revin pe pășune. Rezultatele constatate de specialiști sunt uimitoare.

Richard Munsie, unul dintre proprietarii de terenuri care găzduiesc oi pe amplasamentul fermei solare, a spus că primele semne sunt pozitive. Conform acestuia, panourile își creează propriul microclimat, care este ideal pentru oi, notează site-ul PV Magazine.

”Oile țin umbră pășunilor dimineața devreme, ceea ce prelungește efectele create de rouă. Asta ajută iarba să crească. În plus, panourile le oferă oilor umbră și protecție împotriva înghețurilor. Este posibil să putem chiar să creștem mai multe oi datorită climatului creat de panouri, dar vom vedea”, spune Munsie.

Panourile solare ajută și în lupta contra secetei

Un alt fermier din New South Wales, care are business în zona parcului solar, Cameron Wood, a afirmat că panourile solare au ajutat la protejarea activității sale împotriva secetei.

”Iarba proaspătă și umbra sunt o combinație excelentă. Așteptăm cu nerăbdare să aducem oile în staule în această iarnă pentru tuns și să împachetăm lâna pentru piață”, spune el.

New England Solar generează energie regenerabilă din decembrie 2023. S-a ajuns deja la o capacitate completă de 400 de megawați (MW). Australia are în plan ca 82% din rețeaua de energie să provină din resurse regenerabile până în 2030.

Please follow and like us:
Pin Share