Forța Dreptei: ”Agricultura noastră cea de toate zilele: potențial avem, politici adecvate, nu!”

Forța Dreptei: ”Agricultura noastră cea de toate zilele: potențial avem, politici adecvate, nu!”

Reprezentanții partidului Forța Dreptei au subliniat, luni, că fermierii din țara noastră ”sunt cei care simt cel mai bine pe pielea lor, importanța alegerilor europarlamentare”.

”Este foarte important să avem europarlamentari capabili”

Forța Dreptei a subliniat că după alegerile din data de 9 iunie este important ca fermierii din țara noastră să aibă în Parlamentul European, europarlamentari capabili care să le reprezinte interesele.

”Ei știu cel mai bine că orice directivă sau regulă nouă venită de la Bruxelles, are un impact major asupra muncii lor și de aceea au nevoie de politici care să-i sprijine.

Criza recentă a fermierilor din întreaga Europă, a scos la iveală problemele cu care aceștia se confruntă, începând de la creșterea taxelor, birocrația, normele de mediu excesive și nu în ultimul rând, concurența importurilor de alimente ieftine.

Or, în aceste condiții este foarte important să avem europarlamentari capabili să-i reprezinte și să negocieze în numele fermierilor români. Pentru că ei sunt cei care trebuie să intervină, prin politicile lor, în Parlamentul European, pentru a obține derogările dar și ajutoarele solicitate de fermieri”, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.

Mai mult, reprezentanții formațiunii politice au readus în discuție și problema creșterii importurilor pe care au pus-o pe seama faptului că ”România nu produce suficient pentru a-și hrăni populația”.

”Subvențiile agricole sunt foarte importante pentru fermieri, iar rezultatele se văd odată cu creșterea exporturilor agroalimentare ale României. Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski aprecia recent că „România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, exporturile atingând un excedent net de 2,7 miliarde euro în 2023.

Cu toate acestea, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România continuă să importe o cantitate impresionantă de alimente, în valoare de 3 miliarde euro doar în primele trei luni ale anului acesta.

Așadar, doar în primul trimestru din 2024, valoarea totală a importurilor a fost mai mare cu 66 de miliarde de euro, decât cea a exporturilor.

Apoi, România are deficit comercial pe toate principalele categorii de alimente și băuturi, de peste 5 miliarde de euro. Cele mai importate produse sunt carnea de porc, peștele, lactatele, fructele și legumele, conform datelor statistice naționale.

Decalajul acesta provine și din faptul că țara noastră nu are suficientă capacitate industrială pentru a transforma materia primă și produse finite, cu o valoare adăugată mare. La toate acestea se adaugă și seceta din ultimii ani, care a creat o problemă majoră fermierilor.

În plus, trebuie să luăm de pe umerii fermierilor povara administrativă, să nu le îngreunăm activitatea prin plimbatul hârtiilor de la un birou la altul și soluționarea ”cererii” printr-o altă cerere”, au mai spus reprezentanții partidului Forța Dreptei.

”Vrem creșterea alocației pentru axa LEADER”

Reprezentanții partidului Forța Dreptei au ținut să precizeze faptul că ”vrem creșterea alocației pentru axa LEADER”.

”Cu toate acestea, România are un imens potențial de a crește agricultura, întrucât avem a cincea suprafață agricolă din Europa. Problema este aceea că producția și valoarea adăugată la hectar sunt cu 30—70% mai mici în România, comparativ cu restul țărilor europene”, au precizat cei de la Forța Dreptei.

Astfel, Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită au transmis că vor sprijini și încuraja existența unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură  pentru a combate mai eficient eventualele situații de calamitate.

”O direcție strategică pentru noi este creșterea ponderii Grupurilor de Acțiune Locală/GAL – parteneriate între administrația locală, entități private și firme private reprezentanți ai sectoarelor – care trebuie să devină instrumentul principal de implementare a politicilor agricole europene în România.

Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită vor cere creșterea alocației pentru axa LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală, astfel încât mai mulți bani să ajungă prin GAL-uri, pentru a face agricultura de mijloc și ferma de familie principalul focus al politicilor europene, inclusiv în România”, se mai arată în comunicatul remis de partid.

”Situația fermelor de familie este tragică”

Potrivit membrilor pardidului condus de Ludovic Orban, soluția este ca România să se concentreze pe politici reale și benefice pentru fermele de familie.

”În România, mai există astăzi 800.000 de ferme, dintre care 730.000 sunt afaceri de familie, ceea ce reprezintă peste 90% din numărul acestora.

Situația acestora este tragică și necesită măsuri de urgență: astăzi, la nivel național, circa 245.000 de ferme de familie sunt în faliment, adică un sfert din ele, potrivit datelor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Statele membre ale UE implementează programe specifice pentru a sprijini fermele de familie, adaptate la nevoile locale.

Franța, prin Programul “Pactul de Solidaritate Rurală”, oferă sprijin financiar și tehnic pentru fermele de familie din zonele rurale izolate, pentru a stimula economia rurală și a reduce disparitățile regionale. Tot Franța, prin programul „Căi de finanțare pentru tinerii fermieri”, oferă subvenții și împrumuturi avantajoase pentru tinerii fermieri care doresc să-și deschidă propria fermă de familie.

La rândul ei, Germania, prin ”Programul de Sprijin pentru Modernizarea Fermelor”, finanțează proiectele de modernizare a fermelor de familie, incluzând investiții în echipamente și tehnologii agricole.

În plus, există nenumărate programe de formare și consiliere pentru fermierii de familie, oferind cunoștințe despre practicile moderne de agricultură și management. Unul dintre acestea este Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), care oferă acces la finanțare pentru proiecte strategice în agricultură, sprijinind modernizarea și creșterea competitivității fermelor de familie”, au încheiat reprezentanții Forța Dreptei.

Material susținut de Partidul Forța Dreptei – Alianta Dreapta Unita CMF: 41240007

Please follow and like us:
Pin Share