Cel mai căutat hacker spaniol a fost prins în România. A folosit 55 de identități false și a furat 10 milioane de euro

Cel mai căutat hacker spaniol a fost prins în România. A folosit 55 de identități false și a furat 10 milioane de euro

Un hacker spaniol care era căutat de trei ani și care trăia în România de mai multă vreme a fost arestat la București. E considerat cel mai căutat infractor cibernetic din peninsula iberică, după cum informează anchetatorii, într-un comunicat pblicat pe site-ul Ministerului de Interne de la Madrid.

Peste 300 de reclamații au fost depuse în Spania, iar sute de conturi bancare frauduloase au fost analizate, prin ele fiind rulate 10 milioane de euro, bani furați de hackerul arestat acum. El s-a ascuns de câțiva ani în București, de unde a efectuat escrocherii și unde a fost arestat.

Bărbatul a folosit până la 55 de identități false și pe numele lui există 33 de cereri de la diferite instanțe pentru arestarea sa. Pentru a-l prinde, agenți ai Poliției Naționale, într-o acțiune comună cu Garda Civilă, au desființat în cadrul Operațiunii „KALINKA-TIRANO”, o organizație infracțională care a pus la cale înșeletorii informatice în întreaga Spanie.

Ancheta a început în august 2021, când cinci persoane au depus plângeri la sediul Gărzii Civile, raportând că au fost escrocate, după ce le-au fost sparte conturile de mesagerie WhatsApp. Alte opt persoane au depus plângeri similare la Poliția Națională.

În urma anchetei, s-a ajuns la concluzia că infracțiunile au fost comise de un grup perfect organizat al cărui conducător era un bărbat de naționalitate spaniolă din Murcia.

Pe parcursul anchetei au fost înregistrate peste 300 de plângeri pe întreg teritoriul Spaniei, pentru diferite tipuri de escrocherii, precum uzurparea identității prin deturnarea conturilor WhatsApp și solicitarea de bani de la contacte, escrocherii cu închirieri de locuințe de vacanță, contractarea de micro-împrumuturi pe numele unor terți, deschiderea de conturi bancare prin uzurparea identității terților, phishing, smishing și „copil în nevoie” (trimiterea de mesaje prin aplicații de mesagerie care se prezintă drept copiii victimelor care solicită urgent bani pentru a acoperi o presupusă urgență).

Cinci membri ai organizației au fost identificați în provinciile Murcia, Málaga, Alicante și Tenerife, iar investigațiile au stabilit că liderul, autorul principal al infracțiunilor și destinatarul final al banilor era cetățean spaniol care de câțiva ani a fugise și trăia în România. Cu ajutorul polițiștilor români, bărbatul a fost localizat într-oo locuință de la marginea Bucureștiului, unde a fost arestat.

S-a descoperit că spaniolul reușea să spele sumele de bani furate folosind identități false, apoi achiziționa criptomonede.

Din ancheta efectuată până acum s-a descoperit că folosise 55 de identități false pentru a deschide sute de conturi bancare prin care a rulat peste 10 milioane de euro.

După arestare, un tribunal românesc a decis extrădarea spaniolului, care a fost pus la dispoziția Tribunalului din Pamplona.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul din București, au fost ridicate o stație minieră de criptomonede, două computere laptop, hard disk-uri ale unui CPU desktop, mai multe carduri bancare frauduloase, o imprimantă industrială specială pentru tipărirea cardurilor, 55 de acte naționale de identitate spaniole contrafăcute, precum și sute de suporturi de card pentru imprimare.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share