AUR în campania electorală online. 30 de zile de reflectare media

AUR în campania electorală online. 30 de zile de reflectare media

Cu ajutorul softului de media intelligence NewsVibe România, specialiștii au putut să evalueze modul în care a fost menționat AUR, precum și termeni asociați în ultima lună de campanie electorală. Datele au fost extrase din cele mai ”relevante” 5.000 de surse online și din Facebook. Aceste date sunt reprezentative pentru zona cea mai activă de creare de conținut de știri.

AUR în campania electorală online. 30 de zile de reflectare media

Potrivit Informat.ro, ”statisticile au fost îmbunătățite cu algoritmi de inteligență artificială procesați de echipa NewsVibe, pentru înțelegerea unui volum ridicat de știri sau postări”. Așadar, din această analiză puteți afla cum a decurs campania AUR în mediul online, ce impact a avut și cum au reacționat posibilii alegători la mesajele politice transmise de acest partid.

Vârfuri efective de mențiuni ale partidului AUR

Analizând graficul de tip ”Impact Analysis”, specialiștii au putut observa evoluția mențiunilor și impactul acestora pentru partidul AUR, în ultimele 30 de zile. Zilele de 9 mai și 3 iunie pot fi considerate ”vârful” atins de numărul de mențiuni al AUR. ”Aceasta indică faptul că, deși au existat zile cu mențiuni frecvente, nu toate au generat un impact semnificativ sau au fost amplificate în mod egal în online. De altfel, există o dinamică descendentă a mențiunilor despre AUR în ultimele 3 luni, nu doar în perioada de campanie – semnalând o scădere a impactului media pentru acest partid”, se arată în analiza Informat.

Analiză campanie AUR 1

(Grafic NewsVibe – număr mențiuni relevante, în ultimele 30 de zile, comparativ cu impactul estimat de acestea conform algoritmului NewsVibe; în analiză sunt luate în calcul doar mențiunile relevante din sursele filtrate de NewsVibe)

Impact în funcție de canalul de distribuție. Facebook sau web?

Analiza de tip ”Hits by Channel” scoate în evidență distribuția mențiunilor AUR pe canalele Web și Facebook. Mențiunile pe Facebook alcătuiesc o parte semnificativă din total, sugerând că Facebook a fost o platformă majoră de discuții despre AUR, contribuind astfel la intenția candidaților partidului de a se promova în diverse perioade de campanie.

Totuși, conform graficului de mai jos, impact by channel, numărul de vizualizări relevante pentru AUR prin această platformă, Facebook, a fost foarte mic. Așadar, cele mai vizibile mențiuni au fost prin sursele web clasice, nu prin rețelele sociale. În schimb rețelele sociale au avut rolul de a rostogoli conținutul despre AUR în anumite bule restrânse, cu un impact total estimat de 1,7 milioane de vizualizări.

Analiză campanie AUR 2

(Grafic NewsVibe – evoluția impactului mențiunilor despre AUR, în top 4000 de surse de Facebook din România, comparativ cu evoluția impactului despre AUR în toate sursele monitorizate de NewsVibe în România)

Harta vizibilității în presa locală a partidului AUR

În harta de activitate ”activity map” se poate observa distribuția geografică a mențiunilor în sursele relevante de la nivel local. Așadar, se observă un impact relevant în județe precum Iași, Botoșani sau Constanța, dar și în câteva județe din Transilvania. În zona Munteniei, acaparată și dominată de influența PSD, mențiunile despre AUR sunt puține.

Analiză campanie AUR 3

(Grafic NewsVibe – harta distribuției știrilor despre AUR în top 1000 de surse locale, din județele din România; au fost luate în calcul postări sau articole din surse relevante pentru fiecare județ în parte)

Top cuvinte cheie în căutarea partidului AUR pe internet

Cuvintele-cheie care apar în graficul ”keyword cloud” scot în evidență cele mai frecvente cuvinte detectate care au legătură sau sunt asociate cu AUR. George Simion rămâne cel mai proeminent nume, reflectând probabilitatea ca liderul partidului AUR să fie subiectul central al discuțiilor între votanți. Alte cuvinte cheie sunt Marcel Ciolacu și PSD, principalele ținte ale atacurilor AUR, precum și cuvinte ca ”lideri” și ”primar”.

Analiză campanie AUR 4

(Grafic NewsVibe – nor de cuvinte cu cele mai menționate cuvinte cheie, extrase cu algoritmi de Named Entities Recognition)

Top surse media care au menționat partidul AUR

Topul surselor media indică o listă a surselor media unde se regăsesc cele mai multe mențiuni despre AUR. Printre acestea se numără conturi de Facebook ale unor candidați AUR, dar și surse media care promovează AUR, cum ar fi 60m.ro sau Realitatea.net. ”Sursele variază de la portaluri de știri bine cunoscute la bloguri și pagini de opinie, indicând o acoperire media diversificată pentru partid”, transmite Informat.ro.

În categoria ”Hashtag Cloud”, hash-tagurile cele mai folosite de AUR și de votanții AUR includ #aurlaconsiliu sau #forzaaur. ”Există și hashtaguri asociate cu campanii locale (maramures, brasov, timis), dar și cu candidați locali (bruynssels). Punctual, remarcăm și hashtagul #ortodoxie. Aceste hashtag-uri sugerează teme de campanie și inițiative locale ale partidului, dar și mobilizarea susținătorilor pe rețelele sociale pentru a promova mesajele și acțiunile AUR”, mai este precizat în analiză.

Analiză campanie AUR 5

(Grafic NewsVibe – nor de cuvinte cu cele mai menționate hashtags)

Top emoji. Ce emojiuri au fost folosite în campania AUR

Categoria Emoji Cloud arată cele mai frecvente emoji-uri utilizate în mențiunile despre AUR. Aici regăsim steagul național, dar și racheta, flacăra, sau TOp 100. Toate sugerează astfel entuziasmul și susținerea puternică, în timp ce simboluri precum X și Stop pot indica diverse controverse sau critici. Emojiurile reflectă și în acest caz tonalitatea discuțiilor și sentimentele asociate cu mențiunile despre partidul AUR.

Analiză campanie AUR 6

(Grafic NewsVibe – nor de cuvinte cu cele mai menționate emojiuri)

Top conținut despre AUR în campanie

În ultimele 30 de zile, așadar ultima lună de campanie electorală, știrile și postările despre AUR au atins mai multe teme principale. În top 5 al acestor teme și subiecte atinse se numără numele lui George Simion, care a fost prezent peste tot. În al doilea rând se fac remarcate diverse activități și declarații politice centrale, care includ campaniile electorale și inițiativele partidului.

În final, diverse știri despre manifestații sau evenimente organizate de AUR, dar și controverse cum ar fi acuze de campanie, referitoare la folosirea imaginilor liderilor istorici ai României în afișe de campanie au fost în acest top al conținutului despre AUR. Mai mult, internetul reflectă o serie de parteneriate externe ale AUR cu diverse partide din UE cu un discurs conservator. ”Aceste subiecte au dominat conversațiile despre AUR, reflectând interesele și preocupările publicului și ale presei în perioada de campanie electorală”, arată sursa citată.

Please follow and like us:
Pin Share