Buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2024

Buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2024

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați pe 9 iunie la alegerile locale și europene, iar numărul buletinelor de vot tipărite este de aproximativ o sută de milioane.

Un europarlamentar reprezintă interesele cetățenilor europeni în Parlamentul European, care este una dintre cele trei instituții principale ale Uniunii Europene, alături de Consiliul European și Comisia Europeană.

Ordinea partidelor pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 9 iunie

În acest an, în România sunt patru tipuri de alegeri, iar primele două, cele locale și europarlamentare, au fost comasate prin decizia coaliției PSD-PNL din februarie. Următoarele alegeri vor avea loc în septembrie – prezidențialele și în decembrie – parlamentarele.

Modelul buletinului de vot care va fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024:

Pentru fiecare partid politic sau alianţă politică ori electorală, pe prima pagină interioară au fost trecute:

denumirea partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale, sau sintagma „candidat independent” urmată de prenumele și numele acestuia
numărul de ordine pe buletinul de vot, rezultat din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot
numărul paginii din buletinul de vot în care a fost înscris.

Spre deosebire de alegerile locale din aceeași zi, unde sunt mai multe buletine, la alegerile europarlamentare votul se exprimă pe o singură listă. Pe buletinul de vot vor fi listate partidele politice sau alianțele electorale care participă la alegeri și candidații propuși de fiecare partid sau alianță pentru funcția de europarlamentar. Se va vota o singură listă și nu este posibilă votarea individuală a candidaților.

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare, iar UDMR este primul pe listă, urmat de alianţa electorală PSD-PNL, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, AUR, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei.

Ordinea candidaţilor:

Poziția 1 – UDMR
Poziția 2 – Alianța electorală PSD-PNL
Poziția 3 – REPER
Poziția 4 – AUR
Poziția 5 – PUSL
Poziția 6 – Alianța Dreapta Unită
Poziția 7 – Partidul România Socialistă
Poziția 8 – Partidul România Mare
Poziția 9 – Partidul Patrioților
Poziția 10 – Partidul Alternativa Dreaptă
Poziția 11 – Partidul S.O.S România
Poziția 12 – Partidul Diaspora Unită
Poziția 13 – Paula-Marinela Pîrvănescu
Poziția 14 – Vlad Gheorghe
Poziția 15 – Nicu Ștefănuță
Poziția 16 – Silvestru Șoșoacă

Câți eurodeputați sunt în Parlamentul European

Parlamentul European este alcătuit din 705 deputați aleși în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Însă, în septembrie 2023, eurodeputații au aprobat decizia Consiliului European de a crește de la 705 la 720 numărul locurilor din Parlamentul European pentru următorul mandat legislativ, 2024-2029.Din 1979, deputații sunt aleși prin vot pentru o perioadă de cinci ani.

Europarlamentarii, împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, creează și decid noile legi care afectează toate aspectele vieții în Uniunea Europeană. Aceste legi vizează, printre altele, sprijinirea economiei, combaterea sărăciei, schimbările climatice și securitatea.

Numărul de europarlamentari ai fiecărui stat membru în 2024

Germania – 96 de eurodeputați
Franța – 81 de eurodeputați
Italia – 76 de eurodeputați
Spania – 61 de eurodeputați
Polonia – 53 de eurodeputați
România – 33 de eurodeputați
Țările de Jos – 31 de eurodeputați
Belgia – 22 de eurodeputați
Grecia – 21 de eurodeputați
Cehia – 21 de eurodeputați
Suedia – 21 de eurodeputați
Portugalia – 21 de eurodeputați
Ungaria – 21 de eurodeputați
Austria – 20 de eurodeputați
Bulgaria – 17 eurodeputați
Danemarca – 15 eurodeputați
Finlanda – 15 eurodeputați
Slovacia – 15 eurodeputați
Irlanda – 14 eurodeputați
Croația – 12 eurodeputați
Lituania – 11 eurodeputați
Slovenia – 9 eurodeputați
Letonia – 9 eurodeputați
Estonia – 7 eurodeputați
Cipru – 6 eurodeputați
Luxemburg – 6 eurodeputați
Malta – 6 eurodeputați

Atribuţiile unui europarlamentar

Principalele atribuții ale unui europarlamentar includ:

Votarea legislației europene: Europarlamentarii votează propunerile de lege ale Comisiei Europene și Consiliului European. Ei pot adopta, modifica sau respinge legi în domenii precum comerțul, agricultura, transporturile, protecția mediului și drepturile consumatorilor.
Adoptarea bugetului UE: Europarlamentarii negociază și aprobă bugetul anual al UE, stabilind cum vor fi cheltuiți banii UE.
Controlul democratic al instituțiilor UE: Europarlamentarii pot pune întrebări Comisiei Europene și Consiliului European și pot cere începerea unor anchete pentru gestionare defectuoasă sau fraudă. De asemenea, monitorizează activitatea Comisiei Europene și a altor instituții europene astfel încât acestea să acționeze în interesul cetățenilor.
Reprezintă cetățenii europeni: Europarlamentarii acționează ca o voce pentru cetățenii europeni în cadrul UE. Ei pot primi petiții și pot organiza audieri publice pentru a asculta opiniile cetățenilor cu privire la problemele europene.
  

  

Please follow and like us:
Pin Share