„Să închidem granița cu România”. Ce mesaje transmitea în Rusia „informatorul GRU”, fostul șef al Statului-Major al R. Moldova. Reacția serviciilor secrete de la Chișinău

„Să închidem granița cu România”. Ce mesaje transmitea în Rusia „informatorul GRU”, fostul șef al Statului-Major al R. Moldova. Reacția serviciilor secrete de la Chișinău

Fostul şef al Statului-Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a fost demis în 2021, a fost informator al Direcției Principale de Informații (GRU) de pe lângă Statul-Major al armatei ruse, arată o investigație a site-ului rusesc independent The Insider. Informația a fost confirmată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova.

UPDATE ora 17.25: Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a confirmat că Igor Gorgan a transmis regulat informaţii către agenţia de informaţii militare a Rusiei, GRU.

„Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. În contextul investigaţiei jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menţionează că datele din posesia instituţiei confirmă veridicitatea informaţiilor prezentate”, a declarat pentru NewsMaker purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mânzat.

SIS adaugă că monitorizează „riscurile de securitate şi acţionează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării”.

***

Știrea inițială: Igor Gorgan (54 de ani) a raportat în mod regulat GRU, transmițând informații despre situaţia din Republica Moldova în legătură cu războiul din Ucraina, scrie The Insider, care prezintă drept sursă corespondenţa de pe Telegram dintre fostul șef al Statului-Major de la Chișinău şi „sponsorul său din GRU, colonelul Aleksei Makarov”, atașatul militar al Rusiei în Republica Moldova.

Gorgan l-a informat pe Makarov despre armele cumpărate de Ucraina de la ţările vecine, inclusiv din Republica Moldova, dar şi despre discursurile publice ale preşedintei Maia Sandu. „Dovadă sunt zeci de linkuri transmise curatorului”, notează The Insider.

Gorgan și Makarov și-au intensificat comunicarea în aprilie 2022, adică la două luni de la lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina. Întâlnirile aveau loc mai ales în cafenele din Chișinău sau la pescuit. „Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și noi trebuie să scriem această istorie!”, a transmis generalul moldovean.

Sfat pentru închiderea graniței cu România

Potrivit The Insider, colonelul Makarov s-a arătat foarte interesat de armele cumpărate de Ucraina de la țările vecine, inclusiv din Republica Moldova. Generalul Gorgan a raportat imediat: „Ukroboronexport încearcă să răscumpere (sau să ia cu ajutorul partenerilor) șase MIG-29 din Moldova, care se află la Mărculești. Ei insistă foarte tare… Deocamdată avioanele sunt pe loc. Ei vor să încheie operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite”.

Gorgan a transmis un alt mesaj în aceeași zi, informându-l pe Makarov că sudul Republicii Moldova este traversat de trenuri cu combustibil destinat Ucrainei. „Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea. Ziua stă pe loc, pentru a nu deveni ținta forțelor aerospațiale ale Federației Ruse”, a informat el. „Mulțumesc”, i-a răspuns colonelul Makarov.

Un alt mesaj a urmat la scurt timp după: „Ucrainenii se plimbă de trei săptămâni în jurul Ministerului nostru al Apărării și cer de toate, în special obuze de artilerie”.

Agentul Gorgan s-a declarat totodată neliniștit de livrările de arme către Ucraina via România și i-a dat și un sfat colonelului Makarov. „Este esențial să închidem cât mai curând posibil granița cu România! E o gaură mare! O mulțime de marfă vine în Ucraina de acolo. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniție”, a scris el.

The Insider afirmă că pe lângă informaţiile militare, agentul Gorgan a transmis și informaţii despre situaţia politică internă din Republica Moldova, el monitorizând îndeaproape discursurile publice ale preşedintei Maia Sandu, faţă de care „simte o ură deosebită”.

Potrivit investigației, comunicările dintre agentul Gorgan și atașatul militar Makarov ar fi încetat în ajunul expulzării în masă a diplomaţilor ruşi din Republica Moldova. El s-a angajat apoi la Oficiul ONU pentru Refugiaţi din Chişinău (UNHCR-Moldova).

Conexiunile și convingerile ideologice ale agentului Gorgan

Ukrainskaia Pravda, citată de news.ro, scrie că Gorgan ar fi în continuare un informator important pentru GRU prin prisma vechilor sale conexiuni din Ministerul Apărării.

Nu se ştie când a început Gorgan să lucreze ca informator. O sursă The Insider din spionajul militar a sugerat că ar fi putut fi activ încă din 2004, când Gorgan a servit într-o misiune NATO.

Înainte de colonelul Makarov, se pare că acesta a fost în contact cu fostul ataşatul militar rus la Chişinău Vadim Uhnalev şi apoi cu succesorul acestuia, Igor Dovbnia. Jurnaliştii au reuşit să obţină o înregistrare a unei conversaţii în care cei doi stabilesc o întâlnire la un memorial pentru „afgani” din Chişinău, cel mai probabil un limbaj codificat. În 2017, Dovbnia a fost expulzat din Republica Moldova pentru spionaj.

Informațiile transmise lui Makarov „sugerează că Gorgan are încă informatori în Ministerul Apărării”, scriu autorii investigației jurnalistice. Jurnalişti de investigaţie din Republica Moldova l-au reperat în repetate rânduri pe Gorgan în apropierea Ambasadei Rusiei şi la un moment dat l-au înregistrat întâlnindu-se cu Makarov, notează Ukrainskaia Pravda.

Corespondenţa lui Gorgan arată că acesta a lucrat pentru Moscova din convingeri ideologice. În mesajele sale, el foloseşte adesea clişee de propagandă rusească despre „gunoaiele fasciste de care trebuie curăţată ţara” şi alte expresii de acest gen.

El i-a scris în repetate rânduri lui Makarov că totul în Republica Moldova este pregătit pentru sosirea trupelor ruseşti, că „are sub control întreaga situaţie din armată” şi că liderii prooccidentali de la Chișinău ar putea fi „trataţi rapid”.

Cine este generalul Igor Gorgan

„Biografia agentului Gorgan este destul de tipică pentru un ofițer al armatei sovietice care s-a trezit într-o țară CSI (Comunitatea Statelor Independente – n.r) după prăbușirea URSS”, în decembrie 1991, semnalează The Insider. Născut în 1969, la Dubăsari, Republica Moldova, Igor Gorgan a efectuat serviciul militar obligatoriu înainte de a se înscrie la Școala Superioară de Comandă Militară din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. După absolvire, Gorgan a servit mai întâi într-o divizie aeriană din regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei, apoi s-a întors acasă în calitate de comandant al Brigăzii 2 Infanterie Motorizată din Chișinău.

În 2001, „promițătorul ofițer” a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat-Major din Fort Leavenworth, SUA. Începând din 2003, el a participat la misiuni internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

În 2013, a devenit șeful Statului-Major al Republicii Moldova, dar a părăsit funcția în urma unui conflict cu ministrul apărării de la acea vreme, Anatol Șalaru. S-a reîntors în post în 2019, după câștigarea alegerilor prezidențiale de către socialistul Igor Dodon, „un protejat al Kremlinului”. Gorgan a deținut funcția până în septembrie 2021, când președinta Maia Sandu i-a cerut demisia.

Reacția Președinției Republicii Moldova

Ca urmare a dezvăluirilor despre Igor Gorgan, Administrația Prezidențială a Republicii Moldova a anunţat retragerea distincţiilor de stat oferite acestuia în perioada 2006-2015, precum și a gradelor militare. „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”, a declarat șeful de cabinet al președinției moldovene, Adrian Băluțel.

„Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de patrie”, a subliniat oficialul moldovean.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share