Recuperarea după implantul dentar – Recomandările medicilor

Recuperarea după implantul dentar – Recomandările medicilor

Lipsa dinților afectează procesul de masticație, afectează digestia, confortul și stima de sine. Poate nu te-ai gândit până acum la acest aspect și poate că te-ai obișnuit să afișezi public un zâmbet lipsit de strălucire. În realitate, un zâmbet complet, sănătos și strălucitor îți poate schimba total starea de bine. Nu o spunem noi, ci rezultatele studiilor care au demonstrat că imaginea pe care o vedem zilnic în oglindă dictează regulile jocului în peisajul cotidian.

Din fericire, poți apela oricând la ajutorul medicilor, cei care îți vor recomanda tratamentul cu implant dentar. La ora actuală, aceasta este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă. Și totuși…parcă îți este teamă de durere. Află că recuperarea după implantul dentar poate fi ușor de suportat dacă respecți indicațiile primite în cabinet. Descoperă recomandările medicilor, citind acest articol până la final.

Procesul de inserare a implantului dentar

Chiar de la prima consultație, majoritatea pacienților își doresc să afle cât durează un implant dentar și cât de dureroasă este intervenția în sine. Pentru toate aceste curiozități există un răspuns personalizat. Durata intervenției poate varia de la un pacient la altul, ceea ce înseamnă că vorbim despre un minim de 20 – 30 de minute. Intervalul crește odată cu necesitatea de a insera mai multe implanturi, dar și cu nevoia de a realiza alte proceduri pregătitoare (extracții sau adiție de os). Din fericire, pacientul nu va simți durere atunci când se află pe scaun. Intervenția se realizează sub anestezie, ceea ce înseamnă că disconfortul va apărea ulterior. În linii mari, întregul proces cuprinde:

Consultația și planificarea tratamentului;
Pregătirea pentru intervenție;
Administrarea anestezicului;
Incizia;
Plasare implantului în os;
Închiderea chirurgicală;
Reevaluarea (după 3-6 luni);
Etapa protetică (atașarea coroanelor definitive).

Simptome postoperatorii implantului dentar

Imediat după ce anestezicul își pierde efectul, pot apărea o serie de simptome postoperatorii. Acestea sunt absolut normale și, mai mult decât atât, se vor ameliora în termen de câteva zile. Printre acestea, cele mai semnificative sunt:

Febră ușoară: Temperatura corpului poate crește ușor în primele zile după intervenție;
Durere: Este absolut firesc să apară o durere ușoară sau moderată în zona implantului în prima săptămână;
Inflamație: Zona rămâne inflamată câteva zile, până când începe procesul de vindecare;
Sângerări: În unele cazuri apare și o sângerare ușoară în primele ore după intervenție, dar ar trebui să se oprească destul de repede.  

Recomandări pentru perioada de recuperare

Perioada de recuperare după implantul dentar este crucială pentru succesul intervenției. De aceea, se pune un mare accent pe un stil de viață echilibrat, pe odihnă și medicamentație de specialitate. Iată recomandările medicilor:

Menține igiena orală

Periajul trebuie să aibă loc de două ori pe zi, folosind o periuță moale. De asemenea, rutina poate fi completată cu ață dentară și apă de gură, însă doar din momentul în care medicul îți sugerează acest lucru. Ața dentară, de exemplu, poate provoca sângerări în primele zile.

Controlează durerea

Nu te poți întoarce la îndatoririle zilnice dacă simți o durere apăsătoare în zona implantului. Pentru a controla această senzație de disconfort accentuat, medicul îți va recomanda medicamente cu efect analgezic și antiinflamator chiar înainte de a se instala durerea. Respectă prescripția medicală!

Consumă alimente moi

Pentru început, alimentația zilnică trebuie să cuprindă doar alimente moi, lichide sau semilichide, nici prea reci, dar nici prea fierbinți. De asemenea, e esențial să introduci mai multe lactate în alimentație, deoarece acestea sunt bogate în calciu, proteine și vitamine.

Evită tutunul și alcoolul

Tutunul și alcoolul pot încetini procesul de vindecare. Evită aceste vicii cât de mult poți în procesul de vindecare și nu uita că excesul poate avea efecte devastatoare și pe termen lung. Chiar și după ce implantul a fuzionat cu osul, tutunul și alcoolul pot contribui la degradarea acestuia.

În cele din urmă, perioada de recuperare după implantul dentar trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare pacient. Respectă indicațiile primite în cabinet, pune întrebări suplimentare și asigură-te că nu ratezi controalele de rutină!

Sursa foto: Envato Elements

  

  

Please follow and like us:
Pin Share