Üstökösként robbant be a hazai piacra a két nagy kínai webshop

Üstökösként robbant be a hazai piacra a két nagy kínai webshop

A fültisztítópálcika-adagolótól a fehérneműn át egészen a halpikkelyezőig mindent lehet kapni abban a két kínai webshopban, amelyek nagy földrajzi távolságokon átívelő, több kontinensre kiterjedő gazdasági modellen alapulnak.

A Shein és a Temu berobbant Romániába is, és úgy tűnik, maradnak még egy ideig, mert „megvetették lábukat” a hazai piacon nagyon trendi és olcsó termékeikkel.

A kínaiak online áruházaikkal a „fast fashion”, azaz a gyors divat elve alapján előállított termékeket népszerűsítik, amelyek egyik szezonról a másikra kimennek a divatból, vagy

a ruhák például nem is bírják ki a többszöri viselést vagy mosást.

Természetesen vannak kivételek, vannak, akik elégedettek azzal, amit az ilyen áruházakban találnak, de az alacsony ár sokszor megkérdőjelezhető minőséget takar.

A Sheint, mint vállalkozást 66 milliárd dollárra, a Temut 128 milliárd dollárra értékelik ma a nemzetközi piacon.

Különösen agresszív reklámkampányokkal nyomulnak

Vargancsik Teklával, az Onlike Marketingügynökség társtulajdonosával jártuk körül a jelenséget, és néztünk utána a felméréseknek, amelyek azt mutatják, hogy rövid távon a fogyasztók továbbra sem tudnak ellenállni a divatos és alacsony áron kínált termékeknek, amely ezután is a Shein és Temu webshopok növekedésének hajtóereje lesz.

Amint a piac érettebbé válik, és a fogyasztók egyre környezettudatosabbak lesznek, a Shein és Temu a jelenlegi periódusban szerzett tapasztalatára építi majd a versenyelőnyét, és készen állnak majd egy új divatkorszakra is”

– összegezte Vargancsik Tekla a felmérések alapján.

A Shein közösségimédia- és influenszerstratégiája hatékonyan szólítja meg a világ minden táján élő vásárlókat.

Különösen agresszív reklámkampányokkal elárasztják a közösségimédia-csatornákat, hiszen pár percenként elénk tolnak egy-egy kínai webshop-reklámot olyan gondosan megválogatott termékekkel, amelyek célzottan érik el az esetleges vásárlót.

Értsük úgy, hogy sosem fognak egy negyvenes, városi nőnek mondjuk titánbevonatú lépcsős fúrószárat reklámozni, kivéve, ha előtte rákeresett erre valahol.

A felmérésekből kiderül, hogy azok a fogyasztók, akik online ruházati termékeket vásárolnak, aktívan használják a közösségi médiát vásárlásaik során. Ahogy böngészik a közösségi médiát, az amerikaiak több mint egyharmada elmenti az ötleteket jövőbeli vásárlásokhoz, és egynegyedük keres ötleteket arra, hogyan használja fel a megvásárolt termékeket, valamint stílusinspirációért követ olyan embereket, akiket személyesen nem ismer.

A Shein, influenszerekkel kötött együttműködése révén például megmutatja az amerikai fogyasztóknak, hogyan lehet különböző darabokat stílusosan viselni, míg a cég saját Instagram-oldala bepillantást nyújt az új tervezők munkáiba, ami által a fogyasztók úgy érzik, személyesebb kapcsolatba kerülnek a márkával.

Költséghatékonyan, de trendin

A marketingszakember rámutatott, a fogyasztói árak emelkedésével a vásárlók olyan alacsony árú márkákat keresnek, amelyek segítenek lépést tartani az új trendekkel anélkül, hogy túllépnék a költségvetésüket. A fogyasztók vonzódnak a Sheinhez és más online áruházakhoz, mivel

ezek kizárólag online elérhető termékeket, vagyis legtöbbször boltokban nem kapható árucikkeket kínálnak az exkluzivitás érdekében.

Az árak sokkal alacsonyabbak itt, mint a fizikai boltokban, sőt, még számos európai online áruházban is, mivel tömegesen gyártják a termékeket, és ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyon alacsonyan tartsák az árakat.

Az ilyen termékek előállítási költsége nagyon alacsony, főleg ha több százezres számban rendeled őket, így nekik még ezeken az árakon is megéri eladni. Az ingyenes szállításig van egy mininum összeg, amit el kell költenie a vásárlónak, és így már megéri nekik”

– világított rá Vargancsik Tekla az alacsony árak hátterére. A marketingszakember a Mintel Global Consumer nemzetközi marketingcég adataira hivatkozva kifejtette:

a fogyasztók 79 százaléka úgy gondolja, hogy az ár fontos tényező az online vásárlás során.

A Shein magas ár-érték aránya az egyik alapvető versenyképességi tényezője, a másik pedig a korai és sikeres kapcsolódása a közösségi médiához. A Shein felemelkedése és növekedése a piac precíz ellenőrzéséből ered, amely a fogyasztók alacsony árakra és divatos trendekre irányuló gondolkodásmódját célozza meg, különösen a Z generáció tagjait.

Vásárolni csak tudatosan érdemes

A vásárlók néha nem egészen azt kapják, amit szerettek volna, de

mivel ennyire olcsón jutnak a termékhez, nincs is nagy elvárásuk tőle, úgy érzik, ezért a pénzért megérte

– derül ki számos vásárlói visszajelzésből. Ez ahhoz vezet, hogy

még több ilyen olcsó és akár rosszabb minőségű terméket vásárolnak, anélkül, hogy hosszabb távra terveznének.

A túl sok olcsó termék környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan hosszú távon, és maga után vonja a környezetszennyezést is, hiszen a rossz minőségű termékek hamarabb végzik a szeméttelepeken, mint a jó minőségűek.

A kínai webáruházak tehát a fogyasztók azon vágyát használják ki, hogy nagyon kevés pénzből „gazdag ember” imázsát keltsék, de ami túl olcsó vagy ingyenes, legtöbbször túl sokba kerül a végén.

Please follow and like us:
Pin Share