Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából

A mamut-gyermekotthonok felszámolása és az állami gondozásban levő gyerekek családi otthonokba való helyezése évek óta kitűzött célja a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságoknak. Hargita megyében csütörtökön

átadták a Szivárvány és a Witte nevet viselő családi házakat, ahol 24 sérült gyerek és fiatal találhat új otthonra.

Az otthonok mellett működni fog egy tanácsadó és támogató nappali központ, amely a székelykeresztúri térségben élő 126 fogyatékos gyermek, illetve a szüleik rendelkezésére áll.

A gyermekjogvédelmi igazgatóság közösség oldalán számol be arról, hogy épületegyüttes csütörtöki avatásán Elekes Zoltán vezérigazgató, Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, valamint Vincze Lóránt EP képviselő is köszöntötték az egybegyűlteket. Egy rövid kulturális műsor tette ünnepélyesebbé a hangulatot, felcsendült a Székelykeresztúri 1-es Számú Családi típusú Elhelyező Központunk All 4 One elnevezésű együttesének a zenéje, a rendezvény főszereplői, a sérült gyermekek és fiatalok rövid táncműsorral kedveskedtek, majd az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központ egyik kedvezményezettje, egy rövid, de szívhez szóló mesét mondott.

Az új épületeket az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával a Regionális Operatív Program REGIO 2014–2020-as évi pályázati alapjából építették meg. A pályázat teljes értéke 5 475 578,22 lej volt, ebből 4 569 739,99 lej vissza nem térítendő összeg.

Az új házak megépítése, a gondozottak elköltözése révén lehetőség nyílik arra, hogy a székelykeresztúri Gyárfás-kúria, amelyet a XVII. században a Wesselényi család építtetett, majd a Bethlen, a Kemény és a Gyárfás családok tulajdonát képezte, visszakapja egykori ragyogását és méltó helyét a város és Székelyföld életében.

Please follow and like us:
Pin Share