Ucraina e frustrată că SUA nu preia mai mulți piloți ucraineni să-i antreneze pentru avioanele F-16. Nici în Danemarca și România nu mai sunt locuri de antrenament

Ucraina e frustrată că SUA nu preia mai mulți piloți ucraineni să-i antreneze pentru avioanele F-16. Nici în Danemarca și România nu mai sunt locuri de antrenament

Oficialii ucraineni presează SUA și alte țări să intensifice pregătirea piloților F-16, spunând că rata de antrenamente actuală nu produce suficienți aviatori pentru a pilota avioanele care vor fi donate în curând Kievului. Un al treilea program de antrenament, care se află în România și va fi derulat de contractori, nu este încă în funcțiune și oricum va putea accepta doar 8 piloți.

Ucraina vrea să antreneze rapid 30 de piloți, Biden spune nu

Ucraina spune că are 30 de piloți care sunt eligibili să înceapă imediat antrenamentele în SUA. Cu toate acestea, administrația Biden a spus Kievului că nu are locuri de antrenament în programul său din Arizona pentru mai mult de 12 piloți, potrivit unor surse, citate de Politico. Alte două facilități din Danemarca și România au o problemă similară cu locurile de antrenament disponibile.

Acesta este cel mai recent obstacol în efortul prelungit de a aduce avioane de luptă F-16 moderne în Ucraina. Kievul a început să facă presiuni pentru avioane în lunile care au urmat începutului războiului din februarie 2022, dar a fost respinsă în mod repetat de administrația Biden.

În mai 2023, președintele Joe Biden a aprobat cererile altor țări de trimite avioane F-16, dar provocările logistice au întârziat în mod repetat antrenamentul. Complicând și mai mult efortul, a durat luni de zile ca țările occidentale să accepte să-și trimită propriile aeronave în Ucraina.

Președintele american Joe Biden. Sursa foto: Hepta – Abaca Press / Pool/ABACA

Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia plănuiesc să livreze la Kiev peste 60 de avioane F-16 fabricate în SUA în această vară. Ucrainenii susțin că posibilitatea de a pilota mai multe avioane F-16 va ajuta Kievul să respingă forțele ruse de pe linia frontului în locuri precum Harkov, unde Moscova a avansat în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, SUA au spus că nu se așteaptă ca avioanele să schimbe rezultatele pe câmpul de luptă.

Într-o serie de întâlniri și apeluri din ultimele câteva săptămâni, Ucraina a cerut oficial SUA să antreneze piloți suplimentari la baza Gărzii Naționale Aeriene Morris din Tucson, Arizona.

SUA spune că sunt foarte mulți piloți din alte țări care sunt prioritari

Dar SUA a transmis armatei ucrainene că, pe lângă spațiul limitat, alte țări stau la coadă pentru antrenamentul F-16 la acea bază și că nu își poate încălca angajamentele față de acele națiuni.

„Înțelegem că nu vor să rupă acele contracte, dar și-ar putea muta piloții americani într-o altă bază pentru antrenament”, a declarat Sasha Ustinova, un parlamentar ucrainean care a susținut acest antrenament.

Garda Națională intenționează să antreneze în total 12 piloți ucraineni până la sfârșitul lunii septembrie la locația din Tucson, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene, Laurel Falls.

În afară de Arizona, centrul de antrenament din Danemarca are, de asemenea, spațiu limitat și se pregătește să se închidă în noiembrie. Un al treilea program, care se află în România și va fi derulat de contractori, nu este încă în funcțiune.

„Zeci” de piloți din mai multe țări efectuează pregătire de zbor de bază și antrenament F-16 în SUA și Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz, refuzând să confirme cifre specifice.

Maiorul Erin Hannigan, purtător de cuvânt al Gărzii Naționale din Arizona, a confirmat că spațiul din program este limitat din cauza angajamentelor față de solicitările de formare din alte țări.

„Pe lângă studenții ucraineni, există mai multe alte țări care și-au rezervat pregătire pe tot parcursul anului”, a spus Hannigan. „Numărul de studenți piloți străini și de unde provin aceștia nu este determinat de școala noastră, există mulți alți factori care joacă un rol, cum ar fi finanțarea, formularea cererilor și alocarea.”

Forțele aeriene antrenează și piloți de F-16 la Luke Air Force Base, Arizona și Joint Base San Antonio, Texas, dar acele programe au și spații limitate pentru piloții internaționali. Aceste locuri sunt de obicei rezervate cu mult timp înainte pentru piloții din alte țări care operează F-16.

Alți opt piloți ucraineni sunt pregătiți în Danemarca, potrivit unui fost oficial al DOD implicat în program. Dar acea unitate se va închide anul viitor și nu va mai participa la antrenament, pe măsură ce Forțele Aeriene din Danemarca trec la F-35.

Programul de antrenament din România e costisitor și are locuri limitate

Între timp, producătorul de F-16 Lockheed Martin și subcontractantul său, Draken, se pregătesc și ei să antreneze piloți la o instalație din România, dar acel program este costisitor și, de asemenea, va avea locuri limitate, potrivit fostului oficial și a unei persoane familiarizate cu program. Un purtător de cuvânt al Lockheed a adresat întrebări cu privire la facilitatea din România guvernelor din SUA, România și Olanda.

Angel Tîlvar (MApN) s-a întâlnit cu președintele companiei Lockheed Martin, Jim Taiclet, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, vineri, 16 februarie 2024. Sursa foto: Facebook / Angel Tîlvar

Un total de 20 de piloți ucraineni de F-16 ar trebui să-și încheie antrenamentele până la sfârșitul acestui an – jumătate din cei 40 necesari pentru a opera o escadrilă completă de 20 de avioane, potrivit fostului oficial DOD. Opt noi piloți sunt programați să înceapă antrenamentele în România, iar alți opt vor ajunge în curând la Tucson, a spus fostul oficial. Instalația din Danemarca nu va accepta piloți suplimentari.

Dintre facilitățile de antrenament, doar patru locuri vor fi deschise pentru piloții ucraineni în restul anului, potrivit unei surse.
Între timp, oficialii americani au avertizat de luni de zile că avioanele F-16 nu vor face o diferență uriașă pe câmpul de luptă pentru Ucraina.
În timp ce avioanele „le vor oferi ucrainenilor o capacitate sporită pe care nu o au în acest moment… ele nu vor schimba dramatic situația pentru capacitățile lor militare totale”, a declarat secretarul forțelor aeriene Frank Kendall, anul trecut.

În zona Harkov, de exemplu, un oficial american a spus că Ucraina nu va putea zbura cu avioanele la granița cu Rusia sau pe teritoriul Rusiei, deoarece sistemele de apărare aeriană ale Moscovei le vor identifica cu ușurință și le vor doborî.

Dar oficialii implicați în program au spus că avioanele ar putea oferi în continuare un avantaj semnificativ pentru Kiev, în cele din urmă. Când Ucraina va primi inițial F-16 și piloții săi, probabil că aceștia vor putea zbura doar în misiuni limitate, de exemplu, împotriva dronelor și rachetelor de croazieră pe linia frontului, a spus fostul oficial DOD.

Odată ce obțin o escadrilă completă de avioane și piloți, este „complet realist” să zbori cu F-16 la graniță și să tragi pe teritoriul Rusiei, având în vedere că radarul avionului, sistemul de țintire și rachetele – toate acestea sunt superioare flotei din perioada sovietică a Ucrainei.

Nu există armele care ar urma să fie transportate de către ucraineni cu F-16

Dar în acest ritm, Ucraina nu va avea o escadrilă completă de piloți pregătiți până la sfârșitul anului 2025, a spus fostul oficial.
O altă problemă sunt armele pe care le vor transporta avioanele.

Ucrainenii plănuiesc să folosească avioanele pentru a doborî rachetele rusești de croazieră și balistice lansate către infrastructura ucraineană și ținte civile.

Aceste misiuni necesită rachete precise care aparțin SUA și zeci de aliați NATO. Multe dintre aceste țări ezită să se despartă de armele lor scumpe, a spus un oficial NATO.

Capacitatea de producție a rachetei avansate aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120, produsă de RTX, a crescut de la aproximativ 500-800 pe an la peste 1.000, au declarat anul trecut oficialii companiei, pentru a face față cererii. Ucraina a folosit deja o versiune mai veche a rachetei cu sistemul național avansat de rachete sol-aer la sol pentru a lovi rachetele rusești.

Dar îngrijorarea este că noile cereri pe care le face Kievul ar putea începe să pună o presiune asupra stocurilor țărilor, iar discuțiile dintre membrii alianței sunt mai ales despre cine s-ar putea despărți de rachete, despre câte astfel de rachete e vorba și când, a spus oficialul.

Please follow and like us:
Pin Share