Cota de încredere în Zelenski, la cel mai scăzut nivel de la declanșarea invaziei ruse. Ce spun ucrainenii despre organizarea de noi alegeri

Cota de încredere în Zelenski, la cel mai scăzut nivel de la declanșarea invaziei ruse. Ce spun ucrainenii despre organizarea de noi alegeri

Ucrainenii au în continuare încredere în preşedintele lor Volodimir Zelenski, însă acest indicator este la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse la scară largă, arată un sondaj publicat vineri de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.Popularitatea lui Volodimir Zelenski, aflat în funcţie de cinci ani, a crescut imediat după declanşarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, atingând un nivel record de 90% în luna mai a aceluiaşi an conform datelor culese de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, transmite France-Presse, potrivit Agerpres.Însă cota sa de popularitate a scăzut constant, la 77% în decembrie anul trecut, apoi la 64% în februarie şi la 59% în luna mai. În paralel, neîncrederea faţă de preşedintele Zelenski a crescut la 36% în luna mai, comparativ cu 35% în februarie, 22% în decembrie şi 7% în mai 2022, subliniază Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, care menționează un sondaj efectuat pe un eșantion de 1.000 de persoane adulte.

Volodimir Zelenski se confruntă cu numeroase provocări, printre care eşecul contraofensivei de anul trecut, o dezbatere aprinsă asupra mobilizării, considerată adesea inechitabilă, şi scandaluri de corupţie în rândul funcționarilor de rang înalt, notează France-Presse.

Președinția Zelenski, considerată legitimă

Cu toate acestea, șeful statului ucrainean „îşi păstrează legitimitatea în ochii societăţii ucrainene”, în condițiile în care „între 70% şi 80%” din populaţie se opune organizării unor noi alegeri prezidenţiale, comentează directorul executiv al institutului, Anton Gruşeţki.În schimb, ucrainenii sunt din ce în ce mai critici faţă de unele numiri în guvern şi îngrijoraţi cu privire la „echitatea” din societate, în special în lupta împotriva corupţiei şi distribuirea „echitabilă” a poverii războiului, a adăugat sociologul de la Kiev.Volodimir Zelenski, fost actor de comedie fără experienţă politică, a fost ales preşedinte al Ucrainei în aprilie 2019 cu 73% din voturi pentru un mandat de cinci ani care a trebuit să fie prelungit sine die în contextul războiului.

Propaganda Kremlinului pe tema amânării alegerilor din Ucraina

Dacă Rusia nu şi-ar fi lansat invazia, alegerile prezidenţiale ar fi trebuit să aibă loc în martie 2024. Legislaţia ucraineană interzice însă organizarea oricăror alegeri în timpul legii marţiale.După ezitări, autorităţile ucrainene au renunţat la ideea organizării de alegeri în timpul războiului, în condiţiile în care 20% din Ucraina este ocupată de armata rusă şi milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate.Kremlinul încearcă să profite de această situaţie pentru a slăbi politic Kievul. Vladimir Putin, învestit acum o lună pentru un nou mandat de cinci ani la Kremlin legitimizat prin alegeri considerate fraudate, a declarat de mai multe ori în ultimele săptămâni că nu îl consideră pe Zelenski drept un preşedinte legitim. 

  

  

Please follow and like us:
Pin Share