Astronautul William Anders a murit în urma unui accident aviatic. Eroul misiunii Apollo 8 era cunoscut și pentru celebra fotografie realizată din spațiu, „Earthrise”

Astronautul William Anders a murit în urma unui accident aviatic. Eroul misiunii Apollo 8 era cunoscut și pentru celebra fotografie realizată din spațiu, „Earthrise”

William Anders, astronautul care a capturat celebra fotografie „Earthrise” în timpul misiunii Apollo 8 din 1968, a murit vineri în urma unui accident aviatic în statul Washington. Avea 90 de ani. Anders, unul dintre primii trei oameni care au orbitat luna, era la comanda unui avion de mici dimensiuni când s-a prăbușit în largul coastei insulei Jones, parte a arhipelagului San Juan. Accidentul a fost confirmat de Muzeul Heritage Flight din apropierea orașului Burlington, Washington, pe care Anders l-a cofondat, transmite Reuters.

NASA și numeroase personalități au adus un omagiu lui Anders, inclusiv Bill Nelson, șeful NASA, care a postat pe rețelele sociale imaginea iconică „Earthrise”, subliniind contribuția profundă a fostului pilot al Forțelor Aeriene către umanitate.

Contribuții remarcabile la explorarea spațială și influența asupra mișcării ecologice

William Anders a fost pilotul avionului de antrenament T-34 Mentor, un model vintage al Forțelor Aeriene, când s-a produs tragicul accident. Conform fiului său, Greg Anders, avionul a intrat într-o picătură abruptă și s-a prăbușit în apă, după cum a relatat publicația The Seattle Times. Imaginile video difuzate de KCPQ-TV au arătat aeronava în cădere liberă înainte de impactul cu apa.

Anders, absolvent al Academiei Navale a Statelor Unite și pilot al Forțelor Aeriene, a intrat în NASA în 1963 ca membru al celei de-a treia echipe de astronauți. Deși nu a zburat în spațiu până în decembrie 1968, când Apollo 8 a decolat în prima misiune cu echipaj uman destinată să părăsească orbita Pământului și să călătorească 240.000 de mile (386.000 km) până la lună, Anders a jucat un rol crucial în succesul acestei misiuni istorice.

Misiunea Apollo 8, programată inițial pentru 1969, a fost devansată din cauza temerilor că rușii își accelerau propriile planuri pentru o călătorie în jurul lunii până la sfârșitul anului 1968. Anders, alături de Frank Borman și James Lovell, a avut doar câteva luni pentru a se pregăti pentru această misiune riscantă.

Pe 24 decembrie, Apollo 8 a captivat o audiență mondială de peste un miliard de oameni, transmițând primele imagini ale suprafeței lunare de la doar câțiva kilometri distanță. În timpul celei de-a treia orbite, atenția echipajului s-a îndreptat spre Pământ, când planeta a început să se ridice deasupra orizontului lunar. Anders a surprins imaginea „Earthrise” cu ajutorul unui obiectiv lung și a unui film color, fotografia fiind considerată una dintre cele mai influente din istorie, inspirând mișcarea ecologică globală.

Astronautul Bill Anders de la Apollo 8 surprinde imaginea ‘”Earthrise”. (Foto: NASA)

Un legat durabil și un model de inspirație

După misiunea Apollo 8, Anders nu a mai zburat în spațiu, dar a continuat să servească în diverse funcții importante, inclusiv ca primul președinte al Comisiei de Reglementare Nucleară și ambasador în Norvegia. De asemenea, a ocupat funcții de conducere în companii precum General Electric și Textron, înainte de a deveni președinte și director executiv al General Dynamics.

În anii următori, Anders a continuat să contribuie la cauze educaționale și ecologice, împreună cu soția sa, Valerie, cu care s-a căsătorit în 1955 și cu care a avut șase copii. În decursul decadelor, a participat la aniversări ale misiunii Apollo 8 alături de colegii săi, James Lovell și Frank Borman.

Pe măsură ce discuțiile despre trimiterea astronauților pe Marte au devenit tot mai frecvente, Anders și-a exprimat speranța că aceste misiuni vor fi realizate în spiritul colaborării internaționale, nu al competiției. „Sper că atunci când vom descoperi cum să ajungem pe Marte, o vom face nu ca americani învingându-i pe chinezi sau ceva asemănător, ci ca oameni plecând de pe planeta noastră natală către următoarea planetă,” a declarat el.

William Anders

Moartea lui William Anders reprezintă o pierdere semnificativă pentru comunitatea științifică și pentru toți cei care l-au admirat pentru contribuțiile sale remarcabile la explorarea spațială și la conștientizarea importanței protejării planetei noastre.

Please follow and like us:
Pin Share