Cum votezi corect la alegerile locale și europarlamentare 2024. Unde trebuie să pui ștampila ca să nu ți se anuleze votul

RMAG news

Pe 9 iunie, românii sunt chemați la urne pentru alegerile europarlamentare și locale 2024. Aceștia își vor alege reprezentanții pentru Parlamentul European și, în același timp, își vor vota primarii și consiliile locale.

Având în vedere că 2024 este un an cu multe evenimente electorale, inclusiv patru rânduri de alegeri comasate, cum sunt cele din 9 iunie, este esențial să se cunoască procedurile corecte, inclusiv modul corect de a pune ștampila pe buletinele de vot.

Cum afli la ce secție trebuie să votezi?

Pentru alegerile din 9 iunie, au fost create 19.000 de secții de votare, organizate în funcție de domiciliul alegătorilor. Românii care nu știu la ce secție trebuie să voteze pot afla prin accesarea site-ului registrulelectoral.ro, după ce vor completa CNP-ul, numele de familie și codul captcha. Astfel, ei pot afla imediat secția de la care trebuie să voteze, inclusiv adresa și harta locației.

La alegerile europarlamentare, dacă nu ești în localitatea de domiciliu sau în țară, poți vota la orice secție de votare, fiind înscris pe liste suplimentare. În cazul alegerilor locale, dacă adresa de reședință diferă de cea din buletin, vei avea nevoie de viză de flotant pentru a putea vota.

Câte buletine de vot primesc românii

Românii care merg să voteze pe 9 iunie vor primi cinci buletine de vot, deoarece alegerile locale și cele europarlamentare sunt comasate.

Deoarece alegerile locale și cele europarlamentare sunt comasate, vei primi cinci buletine de vot:

În București:

unul pentru europarlamentari,
unul pentru primarul de sector,
unul pentru consiliul local al sectorului,
unul pentru primarul general al municipiului București,
unul pentru Consiliul General al Municipiului București.

În restul țării:

unul pentru europarlamentari,
unul pentru primar,
unul pentru consiliul local,
unul pentru președintele consiliului județean,
unul pentru consiliul județean.

Actele de care ai nevoie pentru a vota la alegerile din 9 iunie

Pentru a putea vota pe 9 iunie, ai nevoie de un act de identitate valid, emis de statul român:

cartea de identitate,
cartea de identitate provizorie,
buletinul de identitate,
pașaportul diplomatic sau pașaportul diplomatic electronic,
pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic,
carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).

ATENȚIE! În țară, nu se poate vota cu pașaportul simplu, conform președintelui AEP, Toni Greblă.

„Cu pașaportul simplu nu se poate vota deoarece, probabil, legiuitorul a vrut să evite. În schimb, se poate vota cu cartea de identitate sau alte documente echivalente, dar nu cu pașaportul simplu turistic.”

Cum votezi corect?

Imediat ce ai ajuns la secția de votare, trebuie să prezinți actul de identitate. Apoi, vei semna pentru listele electorale pentru cele două tipuri de scrutin, vei primi ștampila și cele cinci buletine de vot. Pentru a vota corect trebuie să ții cont de anumite reguli. În primul rând trebuie să pui ștampila de vot o singura dată, în interiorul chenarului unde se află partidul sau candidatul pe care dorești să îl votezi.

Pentru prima dată, votanții vor avea la dispoziție și o tușieră, pe care o vor putea utiliza în cazul în care nu se vede bine ștampila inițială.

„După ce le va primi, va intra în cabina de vot, îşi va exercita acolo dreptul de vot, punând cinci ştampile pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ştampila de vot şi, pentru prima dată, şi o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce ea a fost aplicate pe două, trei, patru buletine de vot”, a spus preşedintele AEP.

Atenție la ștampila de control! Înainte de a intra în cabina de vot, verificați ca buletinul de vot să aibă ștampila de control aplicată de secția de votare. Tușul folosit pentru ștampilă va fi de culoare albastră. Dacă ștampila de control lipsește, votul va fi anulat.

Trebuie să te asiguri că ștampila a fost pusă corect, pentru a nu ți se anula votul. În secțiile de votare și în cabină nu ai voie să filmezi sau să faci fotografii. După ce vei ieși din cabina de vot, trebuie să introduci îndoit buletinul de vot în urna corespunzătoare. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. La final, vei returna ștampila și ți se va returna cartea de identitate.

Când se poate anula votul?

Un vot este considerat anulat dacă:

ștampila „Votat” este aplicată de două sau mai multe ori,
ștampila nu este aplicată deloc sau atinge mai multe chenare,
buletinul nu are ștampila de control a secției de votare,
buletinul sau ștampila au alt model decât cele aprobate.
dacă buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat

Please follow and like us:
Pin Share