Orașul european care a făcut parte din 8 țări în 200 de ani. Acum e capitala unui stat UE

Orașul european care a făcut parte din 8 țări în 200 de ani. Acum e capitala unui stat UE

Un oraș european a trecut prin stăpânirea a opt țări diferite timp de două secole iar acum servește drept capitală a unui stat membru al Uniunii Europene.

Orașul european care a făcut parte din 8 țări în 200 de ani

Acest oraș cu o istorie bogată a făcut parte din 8 țări în ultimii 200 de ani. Este vorba despre Ljubljana, capitala actuală a Sloveniei, un oraș captivant și plin de viață.

Datorită poziției sale geografice strategice, Ljubljana a fost aruncată în jocul puterilor europene ca o minge de ping-pong, schimbându-și stăpânii de-a lungul istoriei, potrivit shtiu.ro.

Cu aproximativ 280.000 de locuitori, capitala se găsește în inima Sloveniei, la confluența râurilor Sava și Ljubljanica. La nord se ridică Alpii Kamnik.

Ljubljana a fost o colonie a Imperiului Roman și a devenit parte a Monarhiei Habsburgice în secolul al XIV-lea. Din 1804, orașul a fost inclus în Imperiul Austriac, marcând un nou capitol.

Orașul a trecut sub controlul Imperiului Francez pentru puțin timp

În perioada războaielor napoleoniene, aceasta a trecut pentru scurt timp sub controlul Imperiului Francez, dar a revenit sub dominația Imperiului Austro-Ungar, după înfrângerea lui Napoleon.

După Primul Război Mondial, Ljubljana a devenit parte a noului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor în 1918, care a fost redenumit ulterior Regatul Iugoslaviei în 1929.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul european a fost ocupat succesiv de Italia Fascistă între 1941 și 1943, iar apoi de Germania nazistă în următorii doi ani. S-a întors apoi sub controlul Iugoslaviei socialiste, unde a rămas până la destrămarea federației în 1991.

În anul 1991, Ljubljana a devenit capitala statului independent Slovenia, fiind cel mai mare oraș din țară. Numele “Ljubljana” provine de la cuvântul slav “ljubljena”, care înseamnă “iubită” sau “iubită”

Ljubljana este o destinație unde culturile germanice, latine și slavice se întâlnesc și se împletesc armonios. Acest oraș european dinamic și-a găsit într-un final locul potrivit.

Please follow and like us:
Pin Share