Aproape 2.000 de apeluri la 112 în timpul alegerilor, pentru a sesiza fraude şi nereguli la vot. Ce i-a nemulţumit cel mai mult pe românii care au mers la urne

Aproape 2.000 de apeluri la 112 în timpul alegerilor, pentru a sesiza fraude şi nereguli la vot. Ce i-a nemulţumit cel mai mult pe românii care au mers la urne

Românii au sunat cu disperare la 112 pentru a raporta nereguli din secțiile de vot. S-au dat peste 1.700 de apeluri, iar cele mai multe fiind pentru suspiciuni de fraudă în cadrul proceselor electorale, a informat, luni, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Aproape 2.000 de apeluri pentru a raporta încălcări ale legii

Pe 9 iunie 2024, în timpul desfășurării alegerilor locale și europarlamentare, între orele 07:00 și 22:00, operatorii de la Serviciul de urgență 112 au gestionat 1.736 de apeluri legate de diverse incidente asociate procesului de votare.

Cele mai frecvente situații raportate au inclus:
– 341 apeluri pentru suspiciuni de fraudă electorală;
– 235 apeluri privind probleme legate de starea urnelor, sigiliilor, ștampilelor, buletinelor de vot și secțiilor de votare;
– 138 apeluri referitoare la tulburarea ordinii publice în și în jurul secțiilor de votare;
– 71 apeluri pentru afecțiuni medicale apărute în secțiile de votare sau în apropierea acestora;
– 67 apeluri legate de propagandă sau campanie electorală;
– 54 apeluri privind consumul și comercializarea alcoolului în apropierea secțiilor de votare;
– 33 apeluri legate de filmări în și în jurul secțiilor de votare.

De asemenea, cele mai multe apeluri care au semnalat nereguli electorale au provenit din București și din județele Dolj, Mehedinți, Constanța și Giurgiu.

Operatorii 112 au redirecționat cazurile către agențiile competente pentru soluționarea acestor urgențe, conform procedurilor standard. În această perioadă, fluxurile de lucru între operatorii 112 și dispecerii agențiilor de intervenție au fost ajustate continuu pentru a asigura o funcționare eficientă a Serviciului de urgență 112.

Incidente numeroase în Capitală la alegerile locale

Poliția Capitalei a transmis cu două ore înainte de a se închide urnele, că până la ora 20.00 au fost raportate 65 de incidente în legătură cu procesul electoral, iar dintre acestea, 11 nu s-au confirmat și 17 sunt în curs de verificare.

Totodată, polițiștii au dat 20 de amenzi pentru alegătorii care nu au respectat legea, în valoare de 24.800 de lei și s-au întocmit dosare penale pentru 17 posibile infracțiuni.

„În acest context, angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 20.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

De asemenea, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor în cazul unor persoane, în proximitatea sau în curtea instituțiilor unde au fost amenajate secții de votare, pentru diverse probleme medicale constatate”, au precizat autoritățile.

Please follow and like us:
Pin Share