Vladimir Putin revine în Coreea de Nord după 24 de ani. Vietnamul, o altă destinație aleasă pentru liderul rus

Vladimir Putin revine în Coreea de Nord după 24 de ani. Vietnamul, o altă destinație aleasă pentru liderul rus

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord şi Vietnamul în următoarele săptămâni, scrie ziarul financiar Vedomosti în ediția sa de luni, citând o sursă diplomatică, potrivit Reuters.

Ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Aleksandr Maţegora, a confirmat pentru Vedomosti informația cu privire la deplasarea lui Putin la Phenian. Vizita, programată pentru această lună, este „pregătită în mod intens”, a declarat el.

Potrivit Vedomosti, Putin se va deplasa în Vietnam cel mai probabil imediat după vizita prevăzută în Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a efectuat o vizită în Rusia în septembrie trecut, ocazie cu care s-a întâlnit cu Vladimir Putin și i s-a promis că va fi ajutat să construiască sateliţi.

Kremlinul a declarat că își doreşte să construiască un parteneriat „în toate domeniile” cu Coreea de Nord, dar nu a confirmat încă data vizitei de la Phenian.

De la declanşarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, Moscoca şi-a strâns relaţiile cu Phenianul şi cu alte capitale ostile SUA, cum ar fi Teheranul. Aceste relaţii reprezintă o sursă de îngrijorare pentru Occident, notează Reuters.

Washingtonul și Kievul au acuzat în ianuarie Rusia că a tras spre Ucraina rachete balistice cu rază scurtă de acţiune furnizate de Coreea de Nord, lucru pe care Kremlinul a refuzat să îl confirme sau să îl infirme.

Potrivit Vedomosti, Putin va discuta cu Kim Jong-un asupra importului de mână de lucru din Coreea de Nord. Rusia suferă de o lipsă acută de forţă de muncă din cauza războiului său în Ucraina, în condițiile în care sute de mii de bărbaţi au fost trimişi pe frontul din Ucraina, iar alte mii au fugit în străinătate pentru a evita să fie mobilizaţi.

Singura vizită efectuată de Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000, în primul an al primului său mandat la Kremlin,

În ceea ce privește vizita din Vietnam, Vedomosti l-a citat pe reprezentantul comercial al Rusiei la Hanoi, care a declarat luna trecută că cea mai presantă problemă comercială între cele două ţări este asistenţa bancară pentru decontarea plăţilor.

Vladimir Putin, vizat de un mandat internaţional de arestare emis în 2023 pe numele său de către Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime de război în Ucraina prin deportarea ilegală a mii de copii ucraineni, călătorește doar în țări care nu recunosc jurisdicţia CPI.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share