Harmincnyolc polgármestere van az RMDSZ-nek Maros megyében

Harmincnyolc polgármestere van az RMDSZ-nek Maros megyében

Még folyamatban volt a szavazatok számlálása Maros megyében. Az eredmények lassabb feldolgozását a nagyszámú részvételnek tudják be, illetve annak, hogy kilenc óra helyett tízkor volt urnazárás vasárnap; de

az is befolyásolja a feldolgozást, hogy öt szavazólapot kellett lepecsételniük a választópolgároknak, így ötöt is kell megszámolni.

Ráadásul az EP-képviseletre bárki bárhonnan szavazhatott, a helyhatóságira viszont csak az adott településről, ezek is bonyolítják a feldolgozást.

A Maros megyei szavazatok tíz százaléka még mindig feldolgozásra várt hétfőn délben, de az már biztos, hogy a Maros megyei tanácselnöki tisztségre leadott szavazatok részleges feldolgozottsága szerint a jelenlegi elnök, Péter Ferenc áll az első helyen.

Az RMDSZ-es tanácselnök a szavazatok kilencven százalékos feldolgozottsága mellett 84 400 szavazatot tudhat magáénak.

Az eredményt sikernek könyvelte el Péter Ferenc, és megköszönte a csapatnak és a választóknak a támogatást.

„A következő években azért fogok dolgozni, hogy a megyei úthálózat minden szakaszán kényelmesen és biztonságosan lehessen közlekedni, hogy minden háztartásba eljusson a vezetékes víz, és minden településen legyen szennyvízrendszer. Ez már több évtizede normalitás kellene legyen. Folytatni fogjuk egészségügyi rendszerünk korszerűsítését: az a célunk, hogy a megyei tanácshoz tartozó összes kórházépületet felújítsuk és korszerű technológiával szereljük fel. Ezekben a fejlesztésekben nagy segítségünkre vannak az uniós alapok” – fejtette ki Péter Ferenc.

A román többség is elismeri

Csibi Attila, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke a megye legerősebb szervezetének nevezte a szövetséget, és arról beszélt, hogy

a megyei RMDSZ növelte az erejét a Maros megyei palettán.

„Az elismerés, amit kapott Márk Endre Szászrégenben, azt üzeni, hogy egy magyar ember is tud képviselni egy olyan közösségben, ahol kisebbségben vagyunk úgy, hogy a román többség elismeri a munkánkat” – hangsúlyozta Csibi Attila.

Maros megye három kisvárosában – Szovátán, Nyárádszeredában és Erdőszentgyörgyön – nem volt verseny a polgármesteri tisztségért, ott a tét az volt, hogy a mozgósítás megfelelő legyen, és a települések hozták az elvárt számokat. A szervezet megyei elnöke úgy ítélte meg, hogy

minden település kiválóan mozgósított az elmúlt időszakban.

Maros megyében 38 RMDSZ-es polgármester van, akik mandátumot nyertek vasárnap, és van három település, ahol független jelöltet támogatott a szervezet, tehát

41 olyan polgármester van Maros megyében, aki az RMDSZ támogatásával nyert mandátumot.

Csibi hozzátette, ezzel nem dőlnek hátra, kezdődik a munka a megyében.

Bár a sajtótájékoztatón nem beszéltek róla, de Beresztelkén az újonnan indított RMDSZ-es Csatlós Csaba Péter elvesztette a választásokat a nemzeti liberális párt színeiben induló Alexa Sorin-Emilian javára.

Legkevesebben Makfalván szavaztak Maros megyében

Idén öt százalékkal nagyobb volt a részvétel a választásokon Maros megyében, mint négy évvel ezelőtt – jelentette ki Novák Levente, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke.

A legtöbben Mezősámsondon szavaztak – 75,03 százalékban – és Magyarbükkösön – 70,06 százalékban. Legkevesebben pedig Makfalván járultak az urnákhoz, itt 39,5 százalékos volt a részvétel.

Novák Levente hangsúlyozta, a makfalvi polgármester nem az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben indult, hanem függetlenként, és az RMDSZ tanácsosi listája is legyőzte az EMSZ-t. A szövetség ügyvezető elnöke kifejtette, hogy ma a megyében a magyar vezetők között csak RMDSZ-es polgármesterek vannak, illetve olyan független elöljárók, akiket az RMDSZ támogatott.

Please follow and like us:
Pin Share