Két Bákó megyei községben polgármestere, hatban önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek

Két Bákó megyei községben polgármestere, hatban önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek

Polgár László az MTI-nek nyilatkozva hétfőn elmondta: a vasárnapi helyhatósági választások még nem hivatalos, de már bizonyosra vehető választási eredményei alapján

olyan csángók által is lakott moldvai községek önkormányzatában sikerült bejutni az RMDSZ jelöltjeinek, ahol korábban soha nem volt magyar képviselet.

A történelemben először Gajcsána községben – amelyhez a csángók által lakott Magyarfalu is tartozik – Gál Alina személyében saját polgármestert állítanak. A Londonban mesterdiplomát szerzett fiatal közgazdász a szavazatok 38 százalékát szerezte meg, míg a községben tíz százalékos a magyarok lélekszáma, így románok is nagy számban támogatták.

Polgár – aki 2008 óta képviselő a gajcsánai önkormányzatban – elmondta: reményeik szerint a helyhatósági választások után az eddigi egyről négyre tudják növelni az RMDSZ-frakció létszámát.

Oltean Péternek, Gyimesbükk polgármesterének is sikerült újráznia, a szavazatok 67 százalékát szerezte meg.

Gyimesbükkben a szövetség az önkormányzatban is többséget ad, miután a voksok 63 százalékát kapta.
Polgár László elmondta: a történelemben először több olyan község önkormányzatába is sikerült bekerülni, ahol korábban soha nem volt képviselője a moldvai csángóknak.

Ilyen a Bákótól öt kilométerre található, 9000 lakosú Ferdinándújfalu község, melyhez közigazgatásilag a csángólakta Bogdánfalva tartozik, ahol egy,

visszaosztással pedig akár két mandátum is juthat az RMDSZ-nek.

Porincsel községben – amelyhez a csángók által lakott Lábnyik is tartozik –, két önkormányzati mandátumra számít a szövetség.

Klézse község önkormányzatába egy, Perzsol községébe – melyhez Pusztina tartozik – szintén egy képviselőt juttat be az RMDSZ – mondta a Bákó megyei szervezet elnöke.

Pogár László köszönetét fejezte ki a választóknak a bizalomért, Kelemen Hunor szövetségi elnöknek és Tánczos Barna csíkszéki szenátornak azért, mert támogatták a csángók törekvéseit.

A legutóbbi népszámláláson az országban egyedül Bákó megyében nőtt a magyarok száma, a 600 ezer lakosú moldvai megyében 4651 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

Please follow and like us:
Pin Share