Festivalul de film TIFF de la Cluj începe săptămâna aceasta: Program, filme, bilete

RMAG news

Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este un eveniment de prestigiu în peisajul cultural românesc și internațional. Desfășurat anual în Cluj-Napoca, este considerat unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de film din Europa Centrală și de Est.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) dă startul celei de-a 23-a ediții vineri, 14 iunie, promițând 11 zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale. În deschiderea evenimentului, pe marele ecran din Piața Unirii, va fi proiectat filmul „Dogman” (Franța, 2023), regizat de legendarul Luc Besson, în premieră în România.

TIFF începe pe 14 iunie

„Dogman”, prezentat inițial în competiția festivalului de la Veneția, este o poveste despre răzbunare și reziliență. Filmul îl urmărește pe Doug, un tânăr al cărui destin tragic este recompus prin flashback-uri. În copilărie, Doug a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă, care, în mod neașteptat, au devenit familia sa. Ani mai târziu, Doug se implică în spargeri, asistat de câinii săi fideli, pe care îi numește „copiii lui”, și performează într-un club de cabaret. Criticii au lăudat filmul, un critic de la The New York Times descriindu-l drept „o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”.

Unul dintre evenimentele de neratat ale TIFF.23 este cine-concertul „Metropolis” (r. Fritz Lang, Germania, 1927). Alte cine-concerte incluse în program sunt „A Page of Madness” / „O filă de nebunie” (r. Teinosuke Kinugasa, Japonia, 1926), un thriller experimental mut, interpretat live de Irina-Margareta Nistor și formația CelloFun.

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins

Festivalul va prezenta, de asemenea, cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale, precum și multipremiatul „All of Us Strangers” (r. Andrew Haigh). Selecția TIFF.23 cuprinde și filme premiate la Berlin și Veneția, oferind spectatorilor șansa de a urmări, în premieră, unele dintre cele mai așteptate producții ale anului.

Mii de spectatori vor participa la Gala de Deschidere, marcând începutul unui eveniment cinematografic de excepție. Festivalul se va desfășura până pe 24 iunie, transformând Cluj-Napoca în centrul industriei cinematografice internațional. Programul complet îl găsiți pe site-ul oficial. 

TIFF oferă o platformă de promovare pentru filmele independente și experimentale, precum și pentru producțiile de autor. În cadrul festivalului, spectatorii au ocazia să descopere o varietate impresionantă de filme din întreaga lume, să participe la dezbateri și întâlniri cu regizori și actori, și să se bucure de atmosfera vibrantă a evenimentului.

Please follow and like us:
Pin Share