Ce afaceri are prințul Sturdza, candidatul care a prins ultimul loc al AUR pentru Parlamentul European. Peste un milion de lei cheltuiți de acesta în campania electorală

Ce afaceri are prințul Sturdza, candidatul care a prins ultimul loc al AUR pentru Parlamentul European. Peste un milion de lei cheltuiți de acesta în campania electorală

Pe poziția a șasea pe listele AUR pentru alegerile europarlamentare s-a aflat Șerban-Dimitrie Sturdza. Cu aproape 15% din voturile exprimate la alegerile de duminică câștigate de cei de la AUR, poziția a șasea pe listele partidului avea să fie și ultima care să asigure un mandat în Parlamentul European.

Peste un milion de lei, cheltuieli de campanie

Potrivit datelor depuse la Autoritatea Electorală Permanentă, prințul Șerban Dimitrie Sturdza a cheltuit în campania electorală de la alegerile europarlamentare suma de 1.150.000 lei. Suma nu este nici măcar cea mai mare cheltuită de un candidat AUR. Dintre candidații partidului lui Simion, sunt cinci candidați care au declarat cheltuieli de campanie în valoare de 2,3 milioane lei, și alți patru care au cheltuit peste 1,25 milioane lei.

Diferența dintre Dimitrie Sturdza și ceilalți nouă candidați AUR care au declarat cheltuieli de campanie de peste un milion de lei este că în cazul prințului Sturdza banii provin din fonduri proprii. Restul candidaților au precizat la proveniența fondurilor că este vorba de împrumuturi sau, cum a fost în cazul lui Cristian Terheș, care a declarat 1,3 milioane lei proveniți dintr-un împrumut de la o persoană fizică. Acesta a utilizat și fonduri proprii, în sumă de 730.000 lei.

Potrivit ghidului publicat de AEP înaintea alegerilor de duminică, 9 iunie, candidații pentru Parlamentul European aveau voie să cheltuiască până la suma a 750 de salarii de bază minime brute pe țară, pe fiecare candidat. Suma totală echivalează cu 2,4 milioane lei. Aceasta este suma pe care candidații o primesc apoi înapoi de la stat, cu condiția să obțină însă minim 3% din voturile exprimate.

De altfel, în ceea ce privește legăturile lui Dimitrie Sturdza cu cei de la AUR, numele acestuia apare pe lista donatorilor către partid încă din anul 2022. Sturdza, un descendent al vechii familii românești Sturdza, care a deținut funcții politice importante în Principatul Moldovei, dona partidului lui Simion aproape 50.000 de lei. Doi ani mai târziu acesta a ocupat un loc fruntaș pe listele AUR pentru Parlamentul European.

Într-un interviu din decembrie 2023, prințul Sturdza a explicat că la baza adeziunii sale la AUR au stat poziția sa anti-comunistă și adeziunea către valorile partidului lui George Simion.

„Încă de la momentul stabilirii mele în Franța, adică începând din anul 1987, de la vârsta de 20 ani, am participat probabil la toate manifestațiile anticomuniste din exil, de la Paris. Eram tânăr, iar politica era o necesitate, un strigăt disperat pentru libertate, dreptate și adevăr. Manifestam împotriva dictaturii comuniste din România (…)

Sunt profund european prin rădăcini, dar și prin educația pe care am primit-o. Respect valorile europene, dar îmi doresc o Uniune Europeană creștină, a națiunilor, ca un mozaic splendid, în care fiecare țară să contribuie cu frumusețile, bogăția culturală și spirituală și cu particularitățile sale. O Uniune Europeană în care fiecare țară să fie independentă și suverană”, declara Dimitrie Sturdza, fără a preciza totuși unde anume ar trebui să fie acest echilibru între unitatea europeană și suveranitatea statelor.

Spre exemplu, într-o postare recentă, de la începutul lunii aprilie, Dimitrie Sturdza o descrie pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ca fiind „reprezentanta cancerului european!
Reprezentanta globalismului neomarxist european! Vârful de lance al distrugerii suveranității, libertăților, tradițiilor și obiceiurilor național”.

Averea impresionantă a prințului Sturdza

Pe listele AUR, Dimitrie Sturdza își declară ocupația ca fiind cea de diplomat/ hotelier, iar la rubrica profesie a trecut artist plastic/ grafician. Potrivit declarației de avere depuse odată cu candidatura la Parlamentul European, prințul Sturdza deține o impresionantă colecție de artă modernă și contemporană. Valoarea estimată este de 800.000 euro, fiind precizat că obiectele de artă au fost dobândite începând cu anul 2004. Mai declară alte tablouri vechi de familie și icoane moștenite, cu o valoare de 50.000 euro, plus ceasuri de mână de 45.000 euro.

În ceea ce privește terenurile moștenite, cumpărate sau restituite, acesta declară că deține împreună cu soția sa șase terenuri cu o suprafață totală de 225 de hectare. Dintre acestea, 212 hectare sunt terenuri forestiere. De altfel, prințul Sturdza declară circa 38.000 lei proveniți în anul 2023 din exploatarea masei lemnoase din cele două păduri.

În ceea ce privește clădirile, viitorul europarlamentar AUR deține două case și trei apartamente în Capitală (două dintre aceste apartamente au 173 și 183 de mp), o altă casă de locuit în Iași, o casă de vacanță la Slănic, Prahova și un apartament în Montreal, Canada. În ceea ce privește conturile de economii și investiții, doar în euro, acesta deține circa 1,5 milioane euro. În total acesta deține 18 conturi bancare, fie că vorbim de depozite, conturi de investiții sau obligațiuni de stat.

Totuși, principalele sale afaceri sunt în domeniul hotelier, fiind proprietarul unui hotel și al unui restaurant. Dimitrie Sturdza este proprietarul Hotelului Cherica, deschis într-o clădire istorică din centrul vechi al Constanței, pe Str. Ștefan cel Mare, aproape de Plaja Modern. Hotelul de patru stele a fost deschis la finalul anului 2023, în luna decembrie, astfel că nu există încă date financiare pentru această firmă. Clădirea în care a fost construit acest hotel a fost recuperată de prințul Sturdza la începutul anilor 2000, numele hotelului fiind numele bunicii acestuia.

În incinta aceluiași hotel funcționează separat și un restaurant al soților Sturdza, Restaurant 1896. „La amenajarea deosebită atât a restaurantului interior cât și a terasei, se adaugă probabil, cea mai modernă și bine dotată bucătărie din Constanța”, scrie pe pagina de prezentare a localului. De altfel, și hotelul este descris ca fiind unul unic pe malul mării, fiind singurul construit într-o clădire construită înainte de 1900.

Restaurantul funcționează din vara anului 2020, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane lei. Pierderea declarată a fost de aproape 180.000 lei, iar datoria firmei a ajuns la 1,6 milioane lei.

Dimitrie Sturdza este și titularul „Sturdza Șerban Dimitrie Întreprindere Individuală”, prin care administrează o parte din afacerile sale. Anul trecut, întreprinderea i-a adus un venit de 762.000 lei din dividende.

Please follow and like us:
Pin Share