Asta e data de la care Ozempic nu se va mai găsi în nicio farmacie din România! Medicamentul recomandat diabeticilor, retras din România, în ciuda semnalului de alarmă al specialiștilor

Asta e data de la care Ozempic nu se va mai găsi în nicio farmacie din România! Medicamentul recomandat diabeticilor, retras din România, în ciuda semnalului de alarmă al specialiștilor

Ozempic, un medicament recomandat diabeticilor, va fi retras din România. Anunțul a fost făcut de dr. Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriţie şi boli Metabolice.

Ozempic, medicament destinat diabeticilor, retras de pe piață. Data la care dispare de tot din farmaciile din România

De-a lungul timpului, medicamentul a fost folosit și drept metodă de slăbit, fiind recomandat inclusiv de vedete. Însă, medicul spune că retragerea acestuia nu are legătură cu faptul că tratamentul era luat de persoane fără diabet, fiind utilizat în alte scopuri. De la 1 august 2024, Ozempic nu se va mai găsi în nicio farmacie din România.

Ozempicul nu se va găsi în nicio farmacie din țară începând cu această vară, susține medicul Copcea. Asta se va întâmpla din cauza faptului că, din punct de vedere al producției, nu se putea ține pasul cu volumul de prescripție.

În cazul României este și o problemă legată de costurile acestui medicament, adaugă doctorul. „Pentru delistarea din România înţeleg că e şi o problemă de costuri, care depăşeşte cadrul acestei pagini, sunt politici complicate la nivel mondial.

De exemplu sunt discuţii globale privind decalajele de preţ dintre Statele Unite şi alte ţări, mai precis producătorul poate vinde în Statele Unite la costuri mult mai mari şi poate, evident, deveni nemotivat să vândă în ţări mai sărace la preţuri mult mai mici. E o alegere a producătorului”, a scris dr. Adrian Copcea pe pagina de Facebook.

„Vom face ce se poate face în condiţiile în care se pot face”

În acest context, medicii vor întâmpina probleme privind schema de tratament pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2. Oamenii primeau tratamentul pe rețetă gratuită. Adrian Copcea spune că acest medicament a fost extrem de eficient în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2.

Medicul atrage atenția asupra faptului că politicile sanitare sunt din ce în ce mai complicate în ultimii ani. Situația apare din cauza costurilor foarte mari pentru anumite tratamente destinate pacienților.

„Asta e, istoria merge înainte, vom continua ca şi până acum…vom face ce se poate face în condiţiile în care se pot face. Cu această ocazie chiar vreau să spun că România a prins ani buni în diabetologie, cele mai avansate tratamente au putut fi şi chiar s-au prescris în România.

N-am fost nicidecum decalaţi de lumea civilizată. Sper să fim în continuare în acelaşi pluton fruntaş cu farmacoterapia, la modul general, dar din păcate astfel de veşti mai apar”, a adăugat dr. Copcea.

Please follow and like us:
Pin Share