Câte cruciulițe ai voie să atârni la parbriz? Care este regula în cazul brăduților parfumați

Câte cruciulițe ai voie să atârni la parbriz? Care este regula în cazul brăduților parfumați

Când se află în trafic, șoferii trebuie să fie atenți nu doar la celelalte mașini, ci și la pietoni, animale sau diverse obstacole de pe șosea. De aceea, vizibilitatea este vitală și nu ar trebui blocată de niciun obiect, mai ales parbrizul.

Dar, așa cum probabil mulți ați observat în trafic, sunt șoferi care și-au creat adevărate altare pe bordul și geamul mașinii.

Câte cruciulițe ai voie să lipești de parbriz?

Legislația rutieră în vigoare interzice obturarea parbrizului.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Numai că legea nu prevede concret care este limita legală admisă privind vizibilitatea.

Doar în cazul foliilor fumurii s-a stabilit că acestea nu pot fi aplicate decât pe geamurile laterale spate și pe lunetă, scrie promotor.ro. Așadar, nu e legal să fie aplicate folii pe parbriz sau pe geamurile laterale din față.

Codul Rutier 2024. O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate

Însă, în ceea ce privește atârnarea de cruciulițe sau alte simboluri în dreptul parbrizului nu se specifică nimic concret. Ceea ce înseamnă că, dacă un polițist va considera că vizibilitatea șoferului este obstrucționată de aceste obiecte, îl va putea amenda.

În cazul celor care pun mici amulete, odorizante sau alte obiecte în dreptul parbrizului, nu se va aplica nicio amendă.

Însă, dacă pun CD-uri, fotografii, afișe, luminițe, benzi reflectorizante sau formează mănunchiuri de cruciulițe ori brăduți parfumați, vor fi sancționați.

Please follow and like us:
Pin Share