Orașul din care mii de oameni au fugit de teamă, în doar trei zile. De ce nu mai vor locuitorii să se întoarcă acasă

Orașul din care mii de oameni au fugit de teamă, în doar trei zile. De ce nu mai vor locuitorii să se întoarcă acasă

Este vorba despre Tila, situat în sudul Mexicului, la aproximativ 230 km de Tuxtla Gutierrez, capitala statului Chiapas, de unde mii de locuitori au fugit de teama unor bărbați înarmați care timp de trei zile au ținut micul orășel sub asediu.

Orașul din care mii de oameni au fugit de teamă, în doar trei zile

Aproximativ 4.000 de persoane și-au părăsit casele și eu fugit din oraș cu mai multe autobuze guvernamentale spre adăposturile din apropiere, unde mulţi dintre ei stau şi astăzi, dormind pe saltele sau chiar pe jos.

Deși trupele guvernamentale au intervenit și asigură paza și protecția orașului mexican, oamenii spun că le este teamă să se întoarcă.

”Toată noaptea am ascultat cum trec gloanţele”, a declarat Maria, o locuitoare a oraşului Tila, care refuză să se întoarcă acasă.

”Nu ne întoarcem, până când nu vom şti că nu ne vor ucide”, a declarat un comerciant în vârstă de 60 de ani.

Coșmarul locuitorilor din Tila a început, în noaptea de 4 iunie, atunci când zeci de bărbați înarmați au pătruns cu mai multe camioane în oraș.

Martorii spun că aceștia au început să tragă în case și diverse întreprinderi şi să dea foc la clădiri. În ziua următoare, atacatorii au revenit îmbrăcați în haine militare, având asupra lor arme de calibru mai mare, iar până pe 7 iunie au continuat să semene teroare în Tila.

Autoritățile statului au anunțat că încă de pe 7 iunie, aproximativ 5.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în zonă şi au reținut șase suspecți.

Reprezentanții guvernului spun că violenţele din Tila au apărut în urma unor dispute locale legate de câteva terenuri, însă locuitorii îi contrazic și afirmă că de foarte mult timp grupurile de crimă organizată îi şantajau şi amenințau că îi vor pedepsi pe cei care nu plătesc.

”Timp de luni de zile, oricine nu plătea era ucis…Au ameninţat că vor recruta tineri, că vor viola femeile şi de aceea am plecat”, a declarat o localnică.

 

Please follow and like us:
Pin Share