Grigore Arbore, sărbătorit de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc

RMAG news

Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc îl sărbătoreşte pe Grigore Arbore, unul dintre intelectualii români plecaţi departe de ţară, dar care au ales să îşi doneze bibliotecile personale adunate în zeci de ani de exil pentru a contribui în felul acesta la reîntregirea patrimoniului cultural românesc.

Poet, eseist şi critic de artă, Grigore Arbore (pseudonimul pentru Grigore Popescu) s-a născut la 11 iunie 1943, în comuna Pietroșiţa, judeţul Dâmboviţa.

De la Macroniadă la Olimpiadă (3): Isteria socială și războaiele fără pace

A urmat liceul la Târgovişte, apoi, studii de istori antică şi arheologie la Cluj şi Bucureşti.  Grigore Arbore a absolvit Universitatea din Bucureşti, cu licenţa în istorie antică şi arheologie, în 1965. În anul 1970, a obţinut a doua licenţă la Institutul de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

În 1980, şi-a luat doctoratul în filologie la Universitatea din Bucureşti, sub coordonarea lui Alexandru Piru. În 1991, a obţinut diplomă de licenţă, specializarea litere, la Universitatea din Pisa, şi tot aici, un doctorat în istoria criticii de artă, cu Magna cum laude, în urma specializării de doi ani la Scuola Normale Superiore din Pisa (1973-1975).

De la Macroniadă la Olimpiadă (2): La volanul mașinăriei politice franceze

În anul 1987, Grigore Arbore a luat drumul exilului şi a urmat o carieră didactică, ştiinţifică şi culturală în Italia. Acesta şi-a pus numele pe monografii, sinteze, pe volume de versuri şi a fost curator la multiple expoziţii.

A publicat mai multe lucrări şi studii despre istoria României, contribuind semnificativ la înţelegerea şi aprecierea patrimoniului cultural naţional. Lucrările sale sunt o sursă de inspiraţie şi un punct de referinţă pentru studenţii şi cercetătorii din domeniu.

Grigore Arbore reprezintă o figură emblematică în comunitatea academică românească. Pasiunea pentru istorie şi contribuţiile sale la cultura noastră sunt larg recunoscute şi apreciate. Viaţa şi munca să rămân o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare, simbolizând dragostea neclintită pentru ţară, cultură şi educaţie. În calitate de istoric şi pedagog, a activat puternic în domeniile publicistic şi de cercetare, în Italia şi România. Activitatea sa s-a concentrat pe explorarea şi diseminarea cunoştinţelor despre istoria şi cultura românilor, având un impact semnificativ asupra înţelegerii patrimoniului cultural naţional şi internaţional.

De la Macroniadă la Olimpiadă (1). Ascensiunea unui lider

Colecţia Grigore Arbore, donată Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc Craiova în anul 2023, este un tezaur cultural de o valoare inestimabilă, o colecţie care reflectă o gamă largă de interese şi tematici, ce se remarcă prin diversitatea şi amploarea să impresionantă, reflectând un spectru larg de cunoştinţe, culturi şi epoci.

Această colecţie, bogată şi variată, cuprinde lucrări dintr-o gamă extinsă de genuri literare şi academice, de la romane clasice, poezie şi dramaturgie, până la lucrări istorice, filosofice şi ştiinţifice.

Printre autorii reprezentaţi se numără scriitori români clasici şi contemporani, alături de figuri marcante ale literaturii universale.

Reflectând interesul lui Grigore Arbore pentru culturi şi limbi diverse, colecţia include lucrări în mai multe limbi, inclusiv română, franceză, engleză, germană şi alte limbi europene, o serie de documente istorice şi culturale, precum hărţi vechi, scrisori, jurnale personale şi alte materiale care oferă o perspectivă unică asupra epocilor şi contextelor în care au fost create.

Pe lângă cărţile tipărite, colecţia include şi documente şi manuscrise originale, unele dintre ele fiind scrisori, jurnale sau documente oficiale, care reprezintă o sursă preţioasă de informaţie pentru istorici şi cercetători. Aceste documente oferă o perspectivă unică asupra evenimentelor şi personalităţilor istorice.

 

The post Grigore Arbore, sărbătorit de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share