Primul Centru de Psihoterapie Gratuită din România

Primul Centru de Psihoterapie Gratuită din România

Sub genericul „Sănătatea ta mintală contează”, funcționează deja un Centru Social de Psihoterapie cu rezultate deosebite în București (și în curând în Cluj). Este vorba de primul Centru de Psihoterapie Gratuită din România. Centrul oferă servicii gratuite de psihoterapie pentru copii care se luptă cu cancer, copii, tineri și adulți din medii vulnerabile, femei care au trăit abuz, persoane LGBTQ, persoane cu deficiențe de auz (suntem singurul Centru cu interpret), bătrâni care trăiesc în singurătate.

Atelierul Faptelor Bune, fondat de Răzvan Popa în 2019, este o comunitate de voluntari dedicată sprijinirii familiilor nevoiașe, persoanelor în vârstă și copiilor abuzați. Unul dintre proiectele Asociației Atelierul Faptelor Bune este Centrul Social de Psihoterapie TFH, care oferă asistență psihologică gratuită. Centrul este amplasat în inima Bucureștiului, la adresa Căderea Bastiliei 17, și oferă un total de patru camere special amenajate pentru serviciile de terapie. Acestea includ o cameră de terapie pentru copii, două camere de terapie individuală și o cameră de terapie de grup mai mare. Centrul Social de Psihoterapie TFH face terapia accesibilă și incluzivă pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare.

„Misiunea noastră la Centrul de Psihoterapie este de a face terapia accesibilă și incluzivă pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare. Ne propunem să încurajăm o societate înțelegătoare și solidară, pentru că empatia și asistența nu sunt o excepție, ci o normalitate. În termeni simpli, suntem aici pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar pentru a depăși provocările vieții. Noi vedem viitorul simplu: sănătatea mintală este prioritară, stigmatizarea este eradicată și toată lumea are acces la terapie.” (Răzvan Popa, fondatorul și coordonatorul centrului)

„Muncim constant să fim lideri în domeniul sănătății mintale accesibile, contribuind la inovație, cercetare și promovarea acesteia. Prin colaborarea cu alte organizații, cu profesioniști și companii, ne propunem să influențăm dialogul în jurul sănătății mintale, să eliminăm barierele și să creăm o societate incluzivă și mai puternică în solidaritate,” afirmă Răzvan Popa.

 

MISIUNEA NOASTRĂ

Centrul oferă sprijin terapeutic pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani care au suferit traume, abandon, probleme de atașament și diverse forme de abuz (fizic, psihologic, emoțional, sexual). Totodată, asigurăm sprijin copiilor și adulților diagnosticați cu cancer și aflați în tratament oncologic. De asemenea, centrul oferă servicii pentru tineri și adolescenți, cei mai vulnerabili membri ai populației care au nevoie de suport psihologic. Ei se confruntă cu probleme precum stima de sine scăzută, depresia, fobiile, anxietatea, tulburările cognitive, insomnia și traumele legate de divorț sau de pierderea unei persoane dragi, precum și cu probleme precum hărțuirea, identitatea și bullying-ul, borderline, diverse dependențe (alcool, droguri, mâncare, sex).

De asemenea, Centrul condus de Răzvan Popa oferă consultanță și servicii pentru femei, victime ale violenței domestice și ale abuzurilor. Terapeuții noștri experimentați oferă un spațiu sigur în care supraviețuitoarele pot găsi înțelegere, sprijin și îndrumare.

Centrul oferă sprijin terapeutic pentru adulți cu tulburări de anxietate, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări bipolare și diverse dependențe (alcool, droguri, mâncare, sex), schizofrenie, traume legate de divorț, fobii, depresie, tulburări cognitive, insomnii, traume legate de pierderea unei persoane dragi, identitatea de gen, probleme de acceptare și integrare în societate sau familie. În câmpul preocupărilor noastre intră și seniorii cu probleme neurologice. Pentru cei care au suferit un accident vascular cerebral și care acum trăiesc cu provocări neurologice, adaptarea la un nou mod de viață poate fi incredibil de dificilă. Terapeuții noștri oferă îndrumare și sprijin, ajutându-i să se acomodeze cu noua lor realitate, să dezvolte strategii de adaptare și să recâștige un sentiment de control asupra vieții lor.

De ce am inițiat acest Centru?

„În România, există o lipsă critică de servicii de sănătate mintală accesibile, ceea ce face ca multe persoane să nu primească sprijinul de care au nevoie. Un studiu realizat anul trecut în România relevă provocări semnificative în ceea ce privește bunăstarea emoțională a românilor, inclusiv:

40% dintre români au exprimat nevoia de a se consulta cu un psihoterapeut în ultimul an, dar doar jumătate dintre ei au căutat ajutor. Acest lucru evidențiază nevoia urgentă de servicii de sănătate mintală pe care organizația noastră se străduiește să o abordeze. Prin furnizarea de psihoterapie gratuită și accesibilă, ne propunem să ne asigurăm că toți cei care au nevoie pot primi ajutor, indiferent de situația lor financiară. Centrul de Psihoterapie Socială își propune să dezvolte un ecosistem fizic și digital pentru sănătatea emoțională și mentală, concentrându-se pe furnizarea de servicii de psihoterapie gratuite. Prin înrolarea a peste 30 de terapeuți voluntari, ne extindem capacitatea de a răspunde cererii tot mai mari de sprijin pentru sănătate mintală” (Răzvan Popa)

 

The post Primul Centru de Psihoterapie Gratuită din România appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share