Germania vrea un recensământ la vârsta majoratului al recruţilor pentru serviciul militar, obligatoriu doar în cazul băieţilor

Germania vrea un recensământ la vârsta majoratului al recruţilor pentru serviciul militar, obligatoriu doar în cazul băieţilor

Un nou model de serviciu militar, obligatoriu, al unor eventuali recruţi în vederea consolidării armatei germane (Bundeswehr), în contextul unor riscuri sporite după invazia Ucrainei de către Rusia, a fost propus, miercuri, de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, au declarat surse parlamentare, relatează AFP, citată de News.ro.

Acest model prevede o formare de bază de şase luni, cu opţiunea unei prelungiri până la 17 luni, iar tinerii care au satisfăcut serviciul militar intră apoi în rândul rezerviştilor.

Prin acest plan este vorba „exclusiv de capacitatea de creştere a puterii şi consolidării rezervelor apărării globale”, a declarat un participant la această reuniune parlamentară.

Obiectivul pe termen lung este creşterea efectivelor Bundeswehr la 460.000 de militari – aproximativ 200.000 de militari activi permanenţi în armată , iar restul în rezervă.

În pofida unei campanii de recrutare, numărul militarilor activi a scăzut la 181.500 în 2023.

Ideea acestui recensământ este să trezească un eventual interes în rândul tinerilor, iar în privinţa armatei să-i selecteze pe cei mai apţi şi mai motivaţi şi să-i cheme la un interviu.

Decizia de a efectua sau nu un serviciu militar rămâne însă voluntară, potrivit unor informaţii AFP.

Boris Pistorius insistă de luni de zile asupra necesităţii de a face armata „aptă de război”, în vederea asigurării apărării Germaniei şi ca aceasta să joace un rol în cadrul NATO.

Germania, care a tăiat finanţarea armatei de la Războiul Rece, investeşte masiv de doi ani pentru a o readuce pe linia de plutire, însă ministrul cere mijloace suplimentare.

FOTO: Hepta

  

  

Please follow and like us:
Pin Share