Kiütötték egymást a ringből a kis magyar pártok, így lazán nyert a nevető harmadik

Kiütötték egymást a ringből a kis magyar pártok, így lazán nyert a nevető harmadik

Már 2020-ban belátták, nincs helye három magyar pártnak az erdélyi politikai porondon, ezért is kezdeményezték akkor az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúzióját (amelyből az EMSZ lett). Az, hogy – önhibájukon kívül – most nem jött létre sem megyei, sem országos szinten megegyezés a Magyar Polgári Erő pártjával (MPE), azt eredményezte, hogy egymást ütötték ki a megyeszékhelyi és a megyei tanácsból, így helyettük a román ellenzék jutott be – tekintette át a kudarcos szereplés előzményeit és következményeit Kolcza István. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy

a választásokon való magas részvétel sem volt számukra előnyös.

Az az EMSZ-nek is elégtétel, hogy az RMDSZ-szel való összefogás (azaz a külön jelöltek indításáról való lemondás) eredményeképpen Nagyborosnyón sikerült a PSD-s polgármester helyett a magyar jelöltet helyzetbe juttatni, Bölönben viszont vesztett a magyar polgármesterjelölt roma párti (Pro Európa párti) ellenfelével szemben, mert az MPE indult a versenyben – emlékeztetett.

Itt az ideje az újratervezésnek

„Újratervezés következik, és remélhetően 2028-ban már közösen lép fel majd a magyar ellenzék” – summázott Kolcza, ugyanakkor arra biztatva választóit, támogatóit, hogy az őszi elnöki és parlamenti választásokon ismét járuljanak az urnákhoz.

Megyei szinten az EMSZ-nek 34 önkormányzati képviselője lesz ősztől: Gidófalván, Uzonban, Zabolán, Nagyajtán, Csernátonban 1–1 jelöltet sikerült bejuttatni a helyi tanácsba, Baróton, Baconban, Vargyason 2-t, Kézdivásárhelyen és Dálnokon 3-at, Kézdiszentkereszten, Illyefalván és Ozsdolán 4-et, Szentkatolnán 5-öt. Ugyanakkor az illyefalvi független, illetve ozsdolai RMDSZ-es polgármesterjelölt támogatása fejében egy-egy alpolgármesteri székre van ígéretük e helységekben – jelentette ki Kolcza.

A sajtóeseményen Kádár Imola, az EMSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke elmondta, konstruktív kampányra törekedtek, amelyben nem is ígértek megvalósíthatatlan, illetve már folyamatban levő dolgokat, „mint mások”. Tudomásul veszik, hogy a többség szerint csak az RMDSZ vezethet.

Számunkra siker az is, hogy az emberek felmérték, önkormányzati szinten verseny van, de ha a magyarság képviselete a tét, nem is kérdés az összefogás a helyhatósági és EP-választásokon

– nyilatkozta a városi szervezet elnöke. Másrészt Kádár Imola és Kolcza István egyaránt belátta, az emberek fejében zavart okozott annak tisztázása, hogy most az ellenzékiek közül ki melyik pártot is képviseli, mi a helyzet a kis magyar pártokkal.

A két EMSZ-es vezető őszig folytatja munkáját a sepsiszentgyörgyi városi tanácsban (melyben azután kizárólag RMDSZ-es tanácsosok lesznek), és továbbra is támogatják a közösség érdekeit, illetve a város fejlődését szolgáló kezdeményezéseket – fogalmazott Kádár Imola.

Please follow and like us:
Pin Share