Erre nem számítottak – mindhárom székelyföldi megyében nőtt a mezőgazdasági támogatásra jegyzett összterület

Erre nem számítottak – mindhárom székelyföldi megyében nőtt a mezőgazdasági támogatásra jegyzett összterület

Véget ért az egységes mezőgazdasági támogatások kéthónapos igénylési időszaka szerdán délután, és amint az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) adataiból kiderül, hogy

országszerte nőt az elmúlt évben jegyzetthez képest az összterület, amelyre támogatásokat igényelte a gazdák.

Az igénylők száma csökkent, ez viszont egy természetes folyamat, ugyanis már hosszú évek óta koncentrálódnak, növekednek a gazdaságok országszerte.

Hasonló a helyzet a székelyföldi megyékben is, ahol tavalyhoz képest idén majdnem 9000 hektárral nagyobb területre igényeltek mezőgazdasági támogatásokat a gazdák.

Hargita megyében tavaly 177 328 hektár terület szerepelt a gazdák támogatásigénylési kérelmeiben, idén viszont már 180 145 hektár, ami mintegy 2800 hektáros növekedést jelent.

A támogatásigénylők száma viszont majdnem 500-zal csökkent, a tavalyi 24 998-ról 24 508-ra, ami mérsékeltebb csökkenés, mint amennyire a megyei APIA-nál számítottak. Maros megyében valamivel több mint 600-al csökkent a múlt évhez képest a támogatásért folyamodó gazdák száma – 22 258-ról 21 605-re –, azonban

az összterület, amelyre ők különböző támogatásokat igényeltek, 261 530-ról 265 158 hektárra nőtt.

Ez nagyjából 3600 hektáros többletet jelent tavalyhoz képest.

Kovászna megyében mintegy 2400 hektárral nőtt az idei támogatásigénylési kérelmekben feltüntetett területek nagysága:

tavaly 112 705 hektárra, idén viszont 115 147 hektárra kértek támogatást a gazdák.

Az igénylők száma Kovászna megyében is csökkent, 11 964-ről 11 656-ra.

Szokatlan jelenség, az oka még nem ismert

Az igénylők számának az évről-évre jegyzett csökkenése egy természetes jelenség,

a támogatásigénylési kérelmekben feltüntetett területek növekedése azonban rendhagyónak számít.

A megyei APIA-kirendeltségeknél általában abban bíznak minden évben, hogy összterületben elérik az előző évben jegyzett méretet, vagy csak minimális mértékben fog az csökkenni, a növekedés azonban szokatlannak számít.

Nőtt vagy 2800 hektárral a Hargita megyei összterület, de nem tudjuk, hogy mi ennek az oka. Ez nem egy számottevő növekedés egyébként, de mi csökkenésre számítottunk, mert az új agrárkörnyezet-gazdálkodási csomagok nem túl népszerűek.

Ezért nem számítottunk növekedésre. Hogy mi lehet ennek a pontos oka, csak ezután fogjuk elemezni” – fogalmazott az idei Hargita megyei adatokkal kapcsolatban Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője. Az mindenképp jó hír, hogy nem csökkent, hanem enyhén nőtt is a támogatásra jegyzett összterület mérete – jegyezte meg az igazgató.

Néhány hét múlva elkezdődnek az ellenőrzések

A következő két-három hétben a hiánypótlások, korrekciók időszaka következik, azt követően kezdődhetnek majd el a központi APIA által meghatározott ellenőrzési szervény alapján az ellenőrzések a támogatást igénylő gazdák körében.

Az, hogy idén késve kezdődött el az egységes mezőgazdasági támogatások igénylése, nem befolyásolja a folyamat következő fázisait, így a támogatási előlegek, illetve az elszámolási összegek majdani folyósítását sem.

A támogatások előlegét október 15-től, az elszámolási összegeket pedig december 1-től kapják majd meg a gazdák, emlékeztetett Haschi András.

A szerdán lezárult támogatásigénylési időszakban országszerte 730 395 gazda igényelt különböző mezőgazdasági juttatásokat összesen 9 962 884 hektár területre. Ez 1,18 százalékkal, azaz közel 116 000 hektárral nagyobb összterületet jelent a tavaly feljegyzettnél.

Please follow and like us:
Pin Share